Koning weigert ontslag Di Rupo
Foto: Belga
Preformateur Elio Di Rupo (PS) heeft de koning gevraagd van zijn opdracht ontheven te worden. De koning heeft dit geweigerd. Di Rupo trok naar de vorst omdat N-VA en CD&V voet bij stuk houden en zeggen dat het voorstel van de preformateur niet volstaat.

Dat heeft een woordvoerder van het paleis gemeld na afloop van het drie uur durende onderhoud. De koning vroeg Di Rupo om verder te gaan met zijn opdracht, en daar is de preformateur op ingegaan. De koning heeft specifiek gevraagd om verder te handelen over BHV, de herfinanciering van Brussel en de financieringswet. Di Rupo heeft het verzoek gekregen hierover te overleggen met de sociale partners.

Di Rupo gaf na afloop zelf geen commentaar. Dat doet hij morgenochtend op een persconferentie.

Ook vlak voor zijn onderhoud bleef hij karig met commentaar op de afwijzing van N-VA en CD&V. "Vijf partijen rond de tafel hebben positief geantwoord op deze vraag en hebben hun wens uitgedrukt om tot een evenwichtig compromis te komen. Het gaan om sp.a, Groen!, cdH, Ecolo en PS", luidt het. "N-VA en CD&V hebben geen positief antwoord geformuleerd." 

De onderhandelingen over een staatshervorming zijn zondagochtend om half vier afgebroken. Er werd geen akkoord bereikt. Volgens enkele bronnen die dicht bij de onderhandelingen staan, heeft met name de N-VA van Bart De Wever tot 18 uur vanavond de tijd gekregen om alsnog met een antwoord te komen op het voorstel van Di Rupo. 

Brussel

Dat signaal is er dus niet gekomen. N-VA beklemtoont zondagnamiddag dat de partij 'niet bereid is een blanco cheque voor Brussel te geven, terwijl er geen enkele garantie komt voor de Vlamingen dat ook de financieringswet grondig hervormd zal worden'. Een staatshervorming zonder responsabilisering heeft volgens de Vlaams-nationalisten hoe dan ook 'weinig zin'.

In het ultieme voorstel van de preformateur zou uiteindelijk wel degelijk sprake geweest zijn van een "gefaseerde en opgesplitste" financiering, verduidelijkt een bron. Zo zouden de Franstaligen in ruil voor de splitsing van BHV vanaf 2011 jaarlijks kunnen rekenen op 300 miljoen euro voor Brussel, "of 1,2 miljard over de hele legislatuur".

Een herwerkte financieringswet zou dan nog eens 200 miljoen euro naar het Brussels gewest versluizen, maar dus slechts op voorwaarde dat die nieuwe financieringswet er effectief zou komen.

"Dat betekent dus dat Brussel deze legislatuur hoe dan ook 1,2 miljard zou krijgen, onafhankelijk van het feit of de nieuwe financieringswet er komt", benadrukt een Vlaamse bron.

Overleg De Wever - Di Rupo

Bronnen binnen de N-VA merken nog op dat voorzitter De Wever tijdens de ultieme nachtelijke onderhandelingsronde wel degelijk pistes bleef aanreiken om de gesprekken alsnog te reanimeren.

Zo zou hij op een bepaald moment voorgesteld hebben met Di Rupo afzonderlijk naar een akkoord te gaan zoeken, dus zonder de vijf andere partijen aan tafel.

De preformateur zou dat voorstel naar verluidt ernstig overwogen hebben, maar liet uiteindelijk toch verstaan dat hij deze manier van werken niet zag zitten.

'Eerst uitwerken'

Ook bij CD&V zegt men dat het voorstel niet volstaat. De partij wil eerste een concrete uitwerking van de financieringswet en de geplande besparingen voordat het instemt met de extra middelen voor Brussel. Tegelijk benadrukt men bij de christendemocraten wel dat ze "de voorbije weken en maanden constructief hebben helpen zoeken naar oplossingen", wat ook in de toekomst de "basishouding" blijft.

Voor Groen! en SP.A is het compromis dat Di Rupo zaterdagnacht op tafel legde wel aanvaardbaar. Dat lieten de respectievelijke voorzitters Wouter van Besien en Caroline Gennez weten.

Koppelingseis

Zaterdagavond om iets na 18 uur - en nadat de vergadering twee keer met een uur werd uitgesteld - kwamen de voorzitters opnieuw samen op het kabinet van CDH-voorzitster Joëlle Milquet, om een oplossing te zoeken voor de geblokkeerde dossiers BHV en Brussel.

Tijdens die bijeenkomst legde preformateur Di Rupo een nieuw voorstel op tafel, maar daarin zou geen sprake geweest zijn van een koppeling tussen bijkomende financiering voor het Brussels gewest enerzijds en de financieringswet anderzijds, verduidelijkt een bron dicht bij de onderhandelingen. Meerdere Vlaamse partijen - met N-VA op kop - zien zo'n koppeling echter als garantie voor een degelijke uitwerking van de twaalf principes die de basis moeten vormen van een nieuwe financieringswet.

In de uren die volgden, werd meermaals aan het voorstel geschaafd, maar volgens een Vlaamse bron bleven de betrokkenen weigeren hun koppelingseis te lossen. Uiteindelijk kon Di Rupo niet anders dan besluiten dat de standpunten onverzoenbaar blijven. Hij vraagt nu een hoopvol signaal van 'de ene of de andere partij', anders zal hij zijn conclusies trekken. Navraag bij andere betrokkenen laat er weinig twijfel over bestaan dat daarmee op N-VA gedoeld wordt.

De vergadering zelf was omstreeks 3u30 afgelopen. De journalisten die naar het kabinet-Milquet waren afgezakt, zagen eerst De Wever en meteen daarna ook diens CD&V-collega Wouter Beke wegrijden. Pas een tiental minuten later verlieten ook de andere onderhandelaars druppelgewijs het pand.