De Russische premier Vladimir Poetin heeft zich weer van zijn sterkste kant laten zien. Dit keer heeft hij zich laten opmerken in een rubberbootje terwijl hij met een kruisboog op grijze walvissen aan het schieten was. Niet voor de jacht, maar voor... wetenschappelijk onderzoek.

Voor Poetin is het vooral een zoveelste poging om zijn macho-gehalte bij de Russische bevolking op peil te houden. Onlangs liet hij zich nog fotograferen in de cockpit van een straaljager, als bestrijder van bosbranden of al zwemmend in een ijskoud meer.

Tijdens de walvissenjacht bevond de Russische premier zich op een woeste zee ter hoogte van het schiereiland Kamtsjatka, in het oosten van Rusland. Vier pogingen had hij nodig om met een speciale pijl – die huidstalen moet verzamelen – een grijze walvis te raken. ‘Vierde keer, goede keer’, riep Poetin naar de camera die alles filmde. Op de vraag of het niet gevaarlijk was, antwoordde hij: ‘Leven in het algemeen is gevaarlijk. Waarom ik het heb gedaan? Omdat ik ervan hou. Ik hou van de natuur.’

Dierenactivisten zijn echter niet onder de indruk van Poetins poging een lans te breken voor het onderzoek naar het gedrag van walvissen. ‘Zijn georchestreerde fotoshoot slaat nergens op’, zegt het International Fund for Animal Welfare.