Minder dan de helft van de Vlaamse kinderen eet voldoende fruit en melkproducten. Slechts de helft van hen eet voldoende aardappelen en graanproducten. Dat blijkt uit een scriptie van bio-ingenieur Claire Verraes (Ugent).

Zo'n 482 kinderen tussen zes en twaalf jaar, en hun ouders, vulden een enquête in over hun eetgedrag. Respectievelijk 38 en 42 procent van de kinderen voldoet voor fruit en melkproducten aan de nationale aanbevelingen van de voedingsdriehoek, aldus Claire Verraes.

'Slechts de helft van de kinderen eet voldoende aardappelen en graanproducten.' De onderzoekster nuanceert wel dat, in vergelijking met 33 andere landen, de inname van groenten bij kinderen in Vlaanderen het hoogst is.

Om hun eetgewoonten te veranderen, moeten kinderen vooral op vroege leeftijd onderwezen worden over voeding. Hoe ouder ze worden, hoe meer ze weten over voeding maar hoe minder positief ze staan tegenover gezonde voeding.

'Een goede kennis van de functie van voeding kan hun voedingsgedrag verbeteren. Bovendien moeten kinderen van jongs af aan in contact komen met gevarieerde voeding. Ouders moeten voldoende streng zijn op wat hun kinderen consumeren en uitleggen waarom ze iets verbieden.' Verraes pleit voor strenge voedingsregels thuis en op school.

Matig televisie of internet kijken kan helpen om een goede voedingshouding te ontwikkelen. 'Wie meer dan één uur per dag kijkt, wordt beïnvloed door reclame over ongezonde voeding. Wie minder dan een uur per week naar een scherm kijkt, krijgt ook geen leerzame programma's of interessante sites te zien.'