Meisjes geboren in '98 krijgen gratis baarmoederhalskankervaccin
Foto: Hollandse Hoogte
Alle meisjes van het eerste jaar secundair onderwijs in Vlaanderen krijgen vanaf volgend schooljaar gratis vaccins tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) zaterdag meegedeeld. Een klein aantal types HPV kan bij meisjes en vrouwen op lange termijn baarmoederhalskanker veroorzaken.

De volledige vaccinatie bestaat uit drie inspuitingen door de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) of een arts naar keuze in de loop van één schooljaar.

HPV is een virus dat veel voorkomt en een klein aantal types kan bij meisjes en vrouwen op lange termijn baarmoederhalskanker veroorzaken. Die types kunnen via seksueel contact overgedragen worden. Hoewel de meeste infecties meestal vanzelf verdwijnen, veroorzaken twee types ongeveer zeventig procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker.

'Vaccinatie is vooral doeltreffend vooraleer meisjes of vrouwen met het virus in aanraking zijn geweest. Aangezien besmetting mogelijk is door seksueel contact, wordt vaccinatie het best zo vroeg mogelijk gestart', luidt het. Bij de start in het schooljaar 2010-2011 komen behalve alle meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs in Vlaanderen ook andere meisjes die in 1998 geboren zijn hiervoor in aanmerking.

De vaccinatie is niet verplicht. Bij het begin van het nieuwe schooljaar ontvangen alle leerlingen van het eerste jaar secundair onderwijs in Vlaanderen via de scholen een folder met meer info.

Oudere meisjes moeten de vaccins zelf aankopen op voorschrift van een arts. Voor hen is er een gedeeltelijke terugbetaling voorzien via de mutualiteit (RIZIV) zodat elk vaccin 10,80 euro kost (voor een gewoon verzekerde).