Thailand levert 'handelaar van de dood' uit aan VS
Viktor Bout Foto: epa/belga
Een Thaise rechtbank heeft vrijdag besloten dat de van wapenhandel verdachte Rus Viktor Bout mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Er komt daarmee een einde aan een meer dan tien jaar durende jacht op de man die ook wel de ’Handelaar van de Dood’ wordt genoemd.

De 43-jarige Bout, een voormalig Sovjet-luchtmachtofficier, zou een van ’s werelds meest succesvolle wapenhandelaren zijn. Hij heeft vermoedelijk wapens geleverd voor burgeroorlogen in Zuid-Amerika, het Midden Oosten en Afrika, en had als klant onder meer de Liberische Charles Taylor, de Libische leider Moammar Kadhafi en beide zijden van de burgeroorlog in Angola.

'Oneerlijk'

Gekleed in een oranje gevangenisuniform en met ketenen rond zijn enkels hoorde Bout de uitspraak aan. Hij had tranen in zijn ogen toen hij zijn vrouw en dochter omhelsde. 'Dit is de meest oneerlijke beslissing mogelijk', aldus zijn vrouw Alla Bout. 'Het is in de hele wereld bekend dat dit een politieke zaak is.'

De uitspraak is een overwinning voor de regering van Barack Obama die de Thaise ambassadeur in Washington had laten weten dat de zaak ’de hoogste prioriteit heeft voor de Verenigde Staten’.

Als hoofd van een lucratieve luchttransportonderneming lukte het Bout lang om sancties van de Verenigde Naties en de VS te omzeilen. Hij heeft altijd ontkend iets te maken te hebben gehad met illegale activiteiten en beweert dat hij een legale onderneming runde.

Juridisch steekspel

Zijn arrestatie in 2008 deed Bout voor de eerste keer in de cel belanden en was het begin van een juridisch steekspel tussen de VS en Rusland. Volgens deskundigen is Bout de Russische veiligheidsdiensten zeer van dienst geweest en wil Moskou niet dat hij in de VS terechtstaat.

De arrestatie in een luxe hotel in Bangkok was het resultaat van een val door Amerikaanse agenten die zich voordeden als wapenhandelaren van de Colombiaanse FARC, een organisatie die door Washington als terroristisch wordt aangemerkt.

Levenslang

De aanklacht van de VS luidt onder meer de verkoop van wapens aan de FARC, waaronder meer dan zevenhonderd raketten, duizenden wapens, high-tec helikopters en vliegtuigen uitgerust met granaatwerpers en raketten. Als Bout wordt veroordeeld kan hij een levenslange gevangenisstraf krijgen.

In augustus 2009 werd het uitleveringsverzoek door een Thaise rechtbank verworpen omdat Thailand de FARC niet als terroristische organisatie, maar als politieke beweging beschouwt. Vrijdag besliste de rechter echter dat de aanklachten tegen Bout niet politiek, maar crimineel van aard zijn. De advocaat van Bout noemde de uitspraak politiek gemotiveerd en zei dat hij zou blijven vechten.

Rusland wil repatriëring

Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov noemde volgens het Russische staatspersbureau Ria Novosti het arrest van het Thaïse Hof 'onwettig' en 'politiek gemotiveerd'.  Rusland wil Bout repatriëren, aldus Lavrov.


Film

De film met Nicolas Cage uit 2005, ’The Lord of War’, zou gebaseerd zijn op het leven van Bout.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig