Frankrijk heeft donderdag 93 Roma uitgezet naar Roemenië. Een eerste groep van veertien zigeuners vertrok met een lijnvliegtuig uit Parijs, een tweede groep van 79 volgde later met een chartervliegtuig vanuit Lyon.

Vrijdag staat nog een vlucht gepland. De Franse regering wil dat voor het eind van de maand in totaal zevenhonderd Roma het land uit zijn. Roma zoals die op donderdag die 'vrijwillig' vertrekken krijgen tussen de honderd en driehonderd euro mee.

Op last van president Nicolas Sarkozy heeft de politie de afgelopen weken tientallen illegale zigeunerkampen ontmanteld. Sarkozy noemde de kampen broedplaatsen van mensenhandel, uitbuiting van kinderen en prostitutie.

Kritiek

Het optreden van de Franse autoriteiten heeft in binnen- en buitenland tot kritiek geleid. De Roemeense president Traian Basescu zei zich te kunnen voorstellen dat zigeunerkampen bij Franse steden problemen kunnen geven, maar wees er op dat EU-burgers het recht hebben zich binnen de unie vrijelijk te bewegen. Roemenië verklaarde zich bereid met Frankrijk samen te werken om oplossingen te bedenken.

De EU vreest dat het initiatief van Sarkozy tot stigmatisering van Roma kan leiden. 'Wij zijn bezorgd over iedere discriminatie', zei een woordvoerder van de Europese Commissie in Brussel. Roma zijn volledige EU-burgers en genieten alle daaraan verbonden rechten, zoals bewegingsvrijheid binnen de EU.

Sommige critici zeggen dat Sarkozy de aandacht van de economische problemen wil afleiden en rechtse kiezers voor zich wil winnen met het oog op de presidentsverkiezingen in 2012. Minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux zegt dat de Franse regering geen bevolkingsgroepen wil stigmatiseren. 'Wij moeten duidelijke regels stellen: men kan niet illegaal land bezetten zonder vergunning.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig