Alle katten gesteriliseerd tegen 2016
Foto: jimmy kets
De cel 'dierenwelzijn' van de FOD Volksgezondheid heeft een meerjarenplan opgesteld, dat loopt tot 2016 en dat een einde moet maken aan de overbevolking van katten in de asielen.

Het plan voorziet dat alle katten vanaf 2016 gesteriliseerd, geïdentificeerd en geregistreerd moeten worden, ook de huiskatten. Dat schrijven de kranten van de groep Sud Presse woensdag.

Het plan moet in 2011 van start gaan, en begint met een overgangsperiode van zes maanden.

Het plan zou eerst betrekking hebben op katten in de asielen, en vervolgens op de kittens bij kwekers en handelaars, om vervolgens uitgebreid te worden naar de gehele kattenpopulatie in ons land.

Dierenrechtenorganisaties staan achter het plan. Volgens GAIA moet er dringend iets gedaan worden aan het toenemende aantal zwerfkatten in de asielen. Dinsdag heeft de organisatie nog actie gevoerd in Leuven voor kattensterilisatie. 

Een kat die niet gesteriliseerd is, kan twee tot drie keer per jaar zes tot twaalf kittens voortbrengen. Veel van deze katjes worden achtergelaten. Vorig jaar belandden bijna 37.000 katten in een asiel. Bijna 25.000 ervan waren zwerfkatten. Vier op de tien kregen er een dodelijk spuitje.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in