Steven Samyn: Genialiteit zit vaak in de eenvoud
Foto: © put
Genialiteit zit vaak in de eenvoud. Zo ook bij videoclips. Een van de beste muziekvideo’s ooit gemaakt, is tegelijk een van de eenvoudigste en goedkoopste. De clip die Spike Jonze – de regisseur van onder meer 'Being John Malkovich' - in 1999 draaide voor Praise You van Fatboy Slim kostte naar verluidt amper 800$.

Met een simpele handcamera wordt de Torrance Community Dance Group – een fictief dansgezelschap – gefilmd terwijl ze op het voetpad voor een bioscoop in Westwood (Californië) een totaal geflipte voorstelling opvoert. Sommige omstaanders kijken geamuseerd toe, anderen geïrriteerd. Maar niemand lijkt te beseffen in welk spel hij meespeelt. De bioscoopuitbater die de muziek stil komt leggen al helemaal niet.

Praise You is de ideale soundtrack voor een warme zomeravond. Een steengoed nummer, met veel humor in beeld gebracht. Misschien kan het de regeringsonderhandelaars wat verstrooiing bieden als de gesprekken nog maar eens geblokkeerd dreigen te raken.

En als Elio Di Rupo en Bart De Wever er ooit in slagen een regering te vormen, kunnen ze voor elkaar zingen: We've come a long long way together / Trough the hard times and the good / I have to celebrate you baby / I have to praise you like I should

Wie er niet genoeg van krijgt, kan op YouTube beelden vinden van Michael Gier, een van de dansers, die commentaar geeft over 'the making of' van de clip. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig