Toerisme Vlaanderen niet van plan kaartje aan te passen
Foto: rr
Toerisme Vlaanderen ziet geen graten in het kaartje op zijn website "Fabulous Flanders" dat voor wat opschudding zorgt in Franstalig België.

"Als we een kaartje op een website zetten, dan is dat functioneel bedoeld. We gebruiken daarom eenvoudige, heldere kaartjes. Al is de realiteit uiteraard complexer", verduidelijkt woordvoerster Lea Winkeler. Toerisme Vlaanderen is niet van plan het kaartje in kwestie aan te passen.

Het was Brussels staatssecretaris Christos Doulkeridis die dinsdag de kat de bel aanbond. Hij botste op de website "Fabulous Flanders" op een kaartje van Vlaanderen dat Brussel als Vlaamse stad afbeeldt - dus niet als afzonderlijk gewest - en Wallonië lijkt voor te stellen als buurland België. Aangezien het niet de eerste keer is dat dergelijke fouten opduiken, vermoedt Doulkeridis een "weloverwogen strategie" achter de blunder.

Maar bij Toerisme Vlaanderen zijn ze niet onder de indruk. "Wat ons betreft is de commentaar dezelfde als bij de vorige voorvallen: als we een kaartje op een website zetten, dan is dat functioneel bedoeld", reageert Winkeler.

"Dit kaartje hier moet in één oogopslag duidelijk maken waar Vlaanderen ligt en welke steden de moeite waard zijn om te bezoeken." Van een bewuste strategie om Vlaanderen als onafhankelijk land voor te stellen, is zeker geen sprake.

Winkeler wijst er wel nog op dat Franstalige collega’s vaak gelijkaardige vereenvoudigingen doorvoeren. "En dat is hun goed recht, want ook zij moeten proberen hun producten zo goed mogelijk aan de man te brengen", besluit ze.