Vlaamse landkaart zorgt weer voor beroering
Foto: rr
Een Vlaamse landkaart van België zorgt weer voor beroering in Franstalig België. Zo staat op de website Fabulous Flanders van Toerisme Vlaanderen een kaartje dat Brussel als Vlaamse stad afbeeldt - dus niet als afzonderlijk gewest - én Wallonië lijkt voor te stellen als buurland België.

De kaart in kwestie staat al sinds april vorig jaar op de website en bleef daar al die tijd ondanks protest staan, meldt Le Soir. Vanmorgen - midden in preformatietijden - bond een twitteraar de kat opnieuw de bel aan.

Brussels staatssecretaris Christos Doulkeridis (Ecolo) is alvast niet te spreken over de blunder en vermoedt een 'weloverwogen strategie'. 'Bij een eerste voorval hadden de Vlaamse autoriteiten het over een vergissing, wat ik best wil aannemen', stelt hij, verwijzend naar de fouten op een uitnodiging van het Flanders House in New York.

'Vervolgens werd de fout van een touroperator uitgelegd aan de hand van problemen bij een leverancier. Maar dit keer is de maat vol', sneert Doulkeridis. Hij vermoedt een weloverwogen strategie en een 'fundamentele drang om Vlaanderen als afzonderlijk land voor te stellen, waarbij Brussel zonder scrupules geannexeerd wordt'.

Zelf ziet Doulkeridis Brussel naar eigen zeggen als toegangspoort tot Europa, België, het Brussels Gewest, Vlaanderen en Wallonië. Hij wil de hoofdstad liever gebruiken voor ieders toeristische en economische ontplooiing.