De vijf favoriete aandelen van Bart Goemaere
Foto: ph
De top vijf van de favoriete aandelen van Bart Goemaere, hoofdredacteur BeursTips.

1. Resilux (ISIN-code: BE0003707214; koers 50,57 eur; Euronext Brussel):

Resilux uit Wetteren is een petpreformproducent. Pet staat voor polyethyleentereftalaat. Deze polymeerkorrels zijn de basis voor o.a. plastic Cola- of waterflessen. De korrels worden door Resilux gesmolten tot een petvoorvorm (vandaar petpreform) die daarna bij de eindklant opgeblazen wordt tot een volwaardige fles. Klinkt eenvoudig, maar dat is het niet!

Door heel wat te investeren in onderzoek & ontwikkeling slaagde Resilux erin het gewicht van de preform tot een minimum te beperken en deze te gebruiken voor hoogwaardige toepassingen waar o.a. koolzuurgas niet mag ontsnappen of producten niet mogen bederven. Goede voorbeelden zijn het gebruik voor het bewaren van bier of cosmetische producten.

Enkele jaren geleden was er flink wat overcapaciteit, torste de groep heel wat schulden en zat de regelgeving in Duitsland tegen. De groep besliste drastisch in te grijpen: De schulden werden flink afgebouwd en er werd gewerkt op de marges. 2 jaar terug plukte de groep de eerste vruchten en mocht de turnaround als geslaagd bestempeld worden. Het positieve effect van schuldafbouw werd zichtbaar in de winstcijfers van 2009. Toen steeg de winst met 145%. Voor 2010 voorziet de groep minstens een gelijkaardig resultaat en zal de schuld verder afgebouwd worden. We mikken op een winst van 6 euro per aandeel wat de geschatte koers-winstverhouding op 8,5 brengt. De groep betaalt ook opnieuw een dividend uit. Een dividend dat volgens ons de komende jaren enkel zal toenemen.

De slagroom op de taart is de 50/50 joint venture met het Nederlands/Zwitserse I.P.S. voor de lancering van de AirOPack, een petspuitfles met constante spuitdruk die opgepompt wordt met perslucht. Een doorbraak want deze nieuwe spuitfles kan de verkochte petpreform volumes flink doen toenemen.
Eind augustus komt de groep met jaarresultaten die ons inziens niet zullen teleurstellen. Ons conservatieve koersdoel ligt op 75 euro/aandeel!

2. Arseus (ISIN-code: BE0003874915; koers 9,47 euro; Euronext Brussel):

Er was ooit een tijd dat de activiteiten binnen Arseus traag groeiende dochterafdelingen van Omega Pharma waren. Deze werden uiteindelijk gegroepeerd tot Arseus en apart naar de beurs gebracht.
De strategische doelstelling is deze te laten groeien via onder andere gerichte overnames in het gefragmenteerde Europese landschap maar dit op conservatieve basis. Met andere woorden: Alles heeft zijn prijs maar men wil zeker niet teveel betalen.

Elk van deze afdelingen heeft zijn specifieke eigenschappen. Zo heb je Arseus Medical (12% omzet) dat toelevert aan ziekenhuizen en met lage marges werkt. en de kleine maar zeer winstgevende softwareafdeling Corlilus (7,2% omzet).

De interessantste afdelingen zijn echter Fagron dat 42% van de omzet uitmaakt en gespecialiseerd is in farmaceutische componenten voor apothekers. Men werkt met hoge operationele marges (19,4%) en deed zopas een grote overname in de V.S. Eigen bereidingen zijn zowel in de V.S. als in de EU aan een heropstanding bezig. Deze afdeling moet binnenkort flink bijdragen aan de winst. Iets wta zeker nog niet in de koers zit.

Daarnaast heb je nog Arseus Dental (39% omzet, hoge marges) die o.a. toelevert aan tandtechnici. Deze afdeling leed tijdens de 1ste jaarhelft nog onder de economische crisis maar vanaf de 2de jaarhelft moet er beterschap komen : er worden onder andere 2 belangrijke dentaalbeurzen georganiseerd.

Met een geschatte koers-winstverhouding van 10 en een geschatte winstgroei van 15% is dit een conservatieve groeier die een hogere waardering verdient. Echt iets voor conservatieve beleggers. Koersdoel: 11 euro.

3. Punch Graphix (ISIN-code: NL0006007247; koers 2,28 euro; Euronext Amsterdam):

Sommigen krijgen huiduitslag als ze de naam Punch horen. Het oude management van de groep had immers geen goede reputatie. Maar daar moet je als belegger over kijken. Een dochter van Punch International is het beursgenoteerde Punch Graphix. Een grafische machineproducent die onder andere de digitale Xeikon-printers maakt en prepressmachines voor Agfa Graphics produceert. Een belangrijk gedeelte van de inkomsten (58%) bestaat uit onderhoud en de verkoop van eigen toners. Recurrente inkomsten met hoge marges dus.

Nu is het zo dat de grafische industrie aan het begin van een opwaartse conjunctuurcyclus bezig is. Dit en de herstructurering die een tijdje geleden doorgevoerd werd zou de winst vanaf de 2de jaarhelft explosief moeten doen toenemen. De boekwaarde (inclusief goodwill) bedraagt 6,3 euro/aandeel. Een boekwaarde die volgens het jaarverslag volledig verantwoord kan worden door de toekomstige kasstromen. In het land der blinden…

Onlangs was er een bod van de Nederlandse risicokapitaalgroep NPM Capital aan 4,65 euro/aandeel. Een bod dat uiteindelijk afsprong waarschijnlijk omdat NPM de nodige centen niet kon vinden. U moet zich echter afvragen waarom iemand een premie van meer dan 50% wilde bieden. Men moest immers na de overname nog centen op zijn investering verdienen…

Met een geschatte koers-winstverhouding van 5,7 is dit een echt juweeltje voor diegenen die geloven in keiharde fundamenten. Ons koersdoel ligt net onder het eigen vermogen: 6 euro! Het zou ons trouwens niet verwonderen als men volgend jaar een dividend zou uitkeren…

4. Cryo-Save (ISIN-code: NL0009272137; koers 5,55 euro; Euronext Amsterdam):

Sommige professoren en ethische moraalridders zullen dit platte commerce noemen. Feit is dat de opslag van stamcellen uit navelstrengbloed, ondanks het feit men in België nogal veel emotionele tegenstanders kent, aan een ferme opmars is. Iemand die echter zijn paardenbril afzet ziet een ander beeld: De grootste tegenstanders van private opslag van stamcellen zijn plots de grootste voorstanders geworden. Er moeten soms wat veldslagen gestreden worden voordat een nieuwe technologie gemeengoed wordt. Je kan er niet naast kijken: De opslag van stamcellen is een verzekering voor de toekomst.
Europa’s grootste stamcellenbank Cryo-Save behoort tot de absolute wereldtop. In zowat alle Europese landen is men actief en recent opende men een filiaal in India en vond men een distributeur in Egypte. Het aantal opgeslagen stalen situeert zich rond de 27.000 op jaarbasis wat nog geen procent van de jaarlijkse geboortes uitmaakt.

De jokers in dit verhaal zijn de start van de activiteiten in Frankrijk (waar de opslag tot nu toe verboden is) en de nieuwe services waarbij men de opslag van de volledige navelstreng en de opslag van stamcellen uit vetweefsel (via liposuctie) aanbiedt.

Financieel is dit een juweeltje. Behoudens vastgoedschulden hoeft men de banken niks. De geschatte koers-winstverhouding bedraagt 11 en de winstgroei zou ergens rond de 40% moeten uitkomen. Maken we een vergelijking met andere stamcellenbanken dan mag de koers minstens verdubbelen. Ons koersdoel: 9,47 euro!

5. Vasco Data (ISIN-code: US92230Y1047; koers 6,11 $; Nasdaq CM):

Speculatief of niet? Aan u de keuze! Feit is dat deze producent van onder andere digipassen op 76 miljoen $ cash (1,99 $/aandeel) zit en onlangs een kwartaalwinst van 0,03 $/aandeel bekend maakte. Het 29 ste winstgevend kwartaal op een rij…

Vasco is momenteel ferm aan het zaaien: Er wordt flink geïnvesteerd in nieuw personeel en onderzoek & ontwikkeling. Hierdoor ontstaat er druk op de marges. Combineer dit met een pas gestarte opwaartse investeringscyclus bij de banken en qua winstgevendheid krijg je een onduidelijk beeld. Wie echter wat verder kijkt dan zijn neus lang is ziet een mooi plaatje: De banken plaatsten meer en meer lange termijnorders (lees: de omzet voor de komende jaren zit gebeiteld), de bedrijven investeren meer en meer in ‘veiligheid op afstand’ en de investeringen die men onder andere deed in het aanbieden van beveiligingsdiensten zal de komende jaren zijn vruchten afwerpen. Samengevat: Men zaaide, de komende jaren zal men oogsten.

De druk op de winstgevendheid maakte beleggers nerveus. Een ideaal instappunt. Het aandeel noteert aan een hoge koers-winstverhouding van 27 wat typisch is voor een bedrijf waar we de komende jaren een winstexplosie moeten zien. Onze strategie: We kopen een eerste positie. Eenmaal de groei bevestigd kopen we bij. Ons koersdoel: 14 $ binnen 2 ½ jaar!