De samenwerking tussen kinderdagverblijven en basisscholen in Vlaanderen blijkt een groot succes. Ziekenfonds Partena opende in september vorig jaar vijf crèches in de gebouwen van vijf basisscholen en heeft er intussen al twintig. De andere ziekenfondsen blijven achter.

Volgens Partena hebben zowel ouders, scholen, kinderen als crèches baat bij het "alles-in-één"-systeem. Zo moeten ouders niet langer spurten van kinderdagverblijf naar schoolpoort.

Kleinere scholen die moeten knokken om te overleven, trekken dan weer potentiële leerlingen aan. In ruil daarvoor rekenen ze een klein of zelfs helemaal geen huurbedrag door aan het ziekenfonds.

"Het initiatief is een groot succes geworden", zegt Patricia Verstraete van Partena woensdag. "We zijn vorig jaar begonnen met vijf crèches en hebben er intussen al twintig, goed voor een zeshonderdtal baby’s en peuters. Tegen 2011 willen we 30 tot 35 crèches in scholen hebben."

De kinderdagverblijven situeren zich voornamelijk in Oost-Vlaanderen, maar Partena wil het initiatief uitbreiden naar West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg. "De samenwerking met de scholen verloopt goed en ook van de ouders krijgen we positieve reacties", besluit Verstraete.

De andere grote ziekenfondsen hebben nog geen gelijkaardig initiatief opgestart. De Christelijke Mutualiteiten hebben geen crèches. De Socialistische Mutualiteiten wel, maar zij werken voorlopig niet samen met basisscholen.