Meer vertrouwen in De Wever én Di Rupo
Foto: belga
De regeringsonderhandelingen hebben nog altijd geen tastbare resultaten opgeleverd. Maar bij het begin van een beslissende week is het imago van Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) onbezoedeld. Uit een exclusieve peiling van Het Nieuwsblad/De Gentenaar blijkt dat het vertrouwen van de Vlaming in beiden zelfs stijgt. Meer scepsis is er over de vraag of dat straks ook een grote staatshervorming oplevert.

Lange preformatie schaadt De Wever niet

Bart De Wever haalde tijdens de verkiezingen een zelden geziene monsterscore op de Senaatslijst. In een politiek landschap waar de hypes elkaar almaar korter opvolgen – denk maar aan Yves Leterme of Jean-Marie Dedecker – hoeft hij zich echter nog geen zorgen te maken dat hij uit de gratie valt.

Uit een peiling van Het Nieuwsblad/De Gentenaar blijkt dat het vertrouwen nog altijd enorm is, zelfs al blijft de preformatie aanslepen en zijn de onderhandelaars het bijna twee maanden na de verkiezingen over te weinig zaken eens om een heuse regeringsformatie te starten.

Bijna zeventig procent van de ondervraagden staat pal achter De Wever: 15,4 procent zelfs ‘heel erg’ en nog eens 53,3 procent ‘eerder wel’. Opvallend is dat de steun aan De Wevers persoon bij kiezers van álle Vlaamse partijen meer dan de helft bedraagt. Lijst Dedecker is de uitschieter met 71 procent, maar ook bij kiezers van meer linkse partijen – SP.A en Groen! – haalt De Wever cijfers die vlotjes de helft overstijgen.

Ondanks de lekken van de voorbije weken, het pessimisme, de kleine opstootjes en het uitstel van een semaine familiale stijgt het vertrouwen in De Wever zelfs nog. Iets meer dan 64 procent zegt nu nog even hard in De Wever te geloven als op 13 juni, en voor 19,7 procent is dat gevoel nog sterker geworden. Bij 13,1 procent is het dan weer gedaald. Hoe gebeiteld De Wever zit bewijst nog een ander cijfer: 92 procent zou gewoon weer voor dezelfde partij stemmen.

Dat betekent ook dat een ruime meerderheid van de ondervraagden verlangt dat De Wever toetreedt tot de volgende regering, hetzij als premier hetzij als gewoon minister.

Di Rupo’s imago bloeit

Elio Di Rupo is voor de Vlaming niet meer die baarlijke duivel, die voor N-VA altijd weer een dankbaar onderwerp was om één of andere ludieke actie rond te bouwen. Denk maar aan de campagneslogan ‘Laat Vlaanderen niet verstrikken’ waarmee de partij in 2007 naar de kiezer trok.

Misschien heeft die omslag wat te maken met Di Rupo’s opmerkelijke optreden van tien dagen geleden, toen hij de Vlaamse publieke opinie bezwoer dat er een grote staatshervorming komt en dat het zwaartepunt van de macht straks naar de regio’s verschuift.

Resultaten zijn er, zoals bekend, nog altijd niet. Maar alleen al de uitspraak was ongehoord uit de mond van een toonaangevende Franstalige politicus. Het resultaat is dat de PS-voorzitter inmiddels op veel vertrouwen kan rekenen in Vlaanderen. Bij de ondervraagden zegt 4,3 procent dat ze de preformateur ‘heel erg’ vertrouwen, terwijl 43,9 procent dat ‘eerder wel’ doet. Samen is dat toch bijna de helft. Dat betekent natuurlijk ook 46 procent hem ‘helemaal niet’ of ‘eerder niet’ vertrouwt. Maar dat negatieve cijfer wordt gecompenseerd door de vaststelling dat het vertrouwen in Di Rupo stijgt. Zo’n 21,9 procent zegt Di Rupo nu méér te vertrouwen dan voordien, tegenover de 7,9 procent die de omgekeerde beweging maakt.

Zo komt het dat de Vlaming zich al lang lijkt neergelegd te hebben bij een Franstalige, socialistische premier, die bovendien niet eens zo vlot Nederlands spreekt. Meer dan 58 procent denkt dat hij dat goed zal doen, tegenover 31 procent sceptici.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in