Wyclef Jean officieel presidentskandidaat Haïti
Foto: afp
Hiphop-ster Wyclef Jean heeft zich officieel kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen in Haïti. Jean groeide op in Brooklyn, New York, maar is geboren in Haïti.

"Amerika heeft Barack Obama en Haïti heeft Wyclef Jean", schreeuwde hij een dolenthousiaste menigte in Port-au-Prince toe.

Jean is al jaren actief voor zijn geboorteland, waar hij een grote populariteit geniet. Hij werd bekend met de hiphopband The Fugees en werkte later met onder anderen Shakira.

De presidentsverkiezingen worden op 28 november gehouden. Huidig president René Préval is niet herkiesbaar. Préval benoemde Jean in 2007 tot ’goodwill ambassador’ van Haïti om de gigantische chronische problemen van het straatarme en overbevolkte land internationaal onder de aandacht te brengen.

De aardbeving in januari, die naar schatting driehonderdduizend Haïtianen het leven kostte en 1,6 miljoen Haïtianen dakloos maakte, was voor Jean extra reden om zich voor het land in te zetten.

Jean zei het onderwijs, de werkgelegenheid, de veiligheid en de landbouw in het straatarme Haïti te willen verbeteren. Jean is zich bewust van de zware taak die hem wacht als hij wordt gekozen. Tot nu toe maakte alleen huidig president Préval de ambtstermijn van vijf jaar vol.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig