Brouwerij Duvel Moortgat neemt De Koninck over
Foto: koen fasseur
De Antwerpse brouwerij De Koninck, bekend van het 'Bolleke Koninck', blijft in Belgische handen. Duvel Moortgat neemt de brouwerij volledig over, zo is donderdag meegedeeld. Ook het Nederlandse Heineken had volgens recente mediaberichten een bod uitgebracht.

Volgens Duvel Moortgat is het Bolleke "een sterk merk en een kwalitatief speciaalbier dat perfect past binnen het gamma van Duvel Moortgat (Duvel, Chouffe, Maredsous, Liefmans, Vedett, Bel Pils)". De brouwerij uit Puurs wil het bier "stapsgewijs uitbouwen", aldus ceo Michel Moortgat in een persbericht.

Bij De Koninck luidt het dat de overname een logische stap is. "Als kleine brouwerij ontbrak het ons aan commerciële slagkracht en distributiekanalen."

Vastgoed

Dankzij de overname krijgt Duvel Moortgat ook heel wat vastgoed in handen. Het gaat om onder meer de site van de brouwerij De Koninck en 63 horecapanden, waaronder het bekende café "Den Engel" op de Grote Markt van Antwerpen. Daarnaast wordt ook bierhandel Brouwerij De Valk uit Wijnegem, die dagelijks levert aan honderden cafés en restaurants, eigendom van Duvel Moortgat.

Brouwerij De Koninck produceerde op haar hoogtepunt in de jaren negentig 130.000 hectoliter per jaar. Vandaag is dat nog minder dan de helft, "door een krimpende biermarkt en een sterke daling van het amberkleurig segment". De brouwerij leed vorig jaar een nettoverlies van 300.000 euro, bij een omzet van 6,6 miljoen euro, zo blijkt uit de balanscentrale van de Nationale Bank.

Meer gegevens over de financiële transactie zullen bij de publicatie van de halfjaarcijfers worden bekendgemaakt, laat Duvel Moortgat nog weten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in