Chinese bus rijdt over de files heen
Foto: rr
Ook China kampt in de overbevolkte steden met files. Het openbaar vervoer is een goed alternatief voor de auto, maar gewone bussen zitten vaak vast in het verkeer. Een Chinees bedrijf heeft een oplossing: de 3D Fast Bus, die over de auto's heen rijdt.

De 3D Fast Bus van het bedrijf Shenzhen Huashi Future Parking Equipment heeft geen benedendek. Daardoor ontstaat er een soort tunnel en kunnen auto's onder de bussen door rijden. Het systeem werd in mei al voorgesteld op de International High-tech Expo in Peking.

Zo’n 1.200 passagiers kunnen plaatsnemen op het bovendek. Reizigers stappen in de bus door middel van een verhoogd platform.

De bus heeft in totaal een hoogte van 4,5 meter en rijdt op rails aan weerszijden van de weg. Het bovendek bevindt zich op een hoogte van twee meter, waardoor auto’s gewoon kunnen blijven rijden.

Om gevaarlijke verkeersituaties te vermijden, geven ultrasone golven aan wanneer een vrachtwagen nadert of een weggebruiker niet voldoende in het midden van een rijstrook blijft rijden.

Volgens de fabrikant kan deze uitvinding het aantal files in China met zo'n 20 tot 30 procent verminderen. Verder zou de bus, die deels ook rijdt op zonne-energie, de jaarlijkse CO2-uitstoot met 2640 ton reduceren.

Binnenkort wordt de bus getest in Peking op een traject van 185 kilometer.

In deze video zie je een simulatie van de 3D Fast Bus.