Dienstencheques voelen crisis niet
Foto: ann
Het systeem van de dienstencheques is ook tijdens de economische crisis in 2009 blijven groeien. Zo steeg het aantal werknemers met ruim 16 procent tot 120.000.

De voortdurende groei drijft echter de kostprijs voor de overheid op, zo luidt het in een studie van het consultancybedrijf IDEA Consult in opdracht van de overheid, die dinsdag door de vakbonden verspreid werd.

'De economische crisis van 2009 heeft waarschijnlijk zo goed als geen invloed gehad op de tewerkstelling in het dienstenchequesysteem', zegt IDEA Consult. De tewerkstelling groeide bijna even snel als in 2008.

Ook het aantal actieve gebruikers (666.000 in 2009), het aantal terugbetaalde cheques (79 miljoen) en het aantal actieve ondernemingen (2.300) nam verder toe.

Brussel & Wallonië

Dienstencheques blijken ook niet langer vooral een Vlaamse zaak zijn. Brussel en Wallonië hebben hun achterstand ingehaald. 'Het dienstenchequesysteem is nu in alle regio's gelijk ingebed', luidt het.

De voortdurende groei heeft voor de federale overheid wel financiële gevolgen. Het dienstenchequesysteem kostte de overheid vorig jaar netto 662,5 miljoen euro. Als de modaliteiten onveranderd blijven, zal dat bedrag vanaf 2013 meer dan 900 miljoen euro bedragen, aldus de onderzoekers.

Om het systeem betaalbaar te houden, lijken maatregelen zich op te dringen. Daarbij zou het afschaffen van de fiscale aftrekbaarheid van de dienstencheques centraal staan.