Vooral Franstalige kandidaten voor vrijwillige legerdienst
Foto: herman ricour
Bijna 540 jongeren hebben zich tot nu toe bij Defensie ingeschreven voor de vrijwillige militaire dienst. Zeventig procent van de geïnteresseerden is Franstalig, aldus Ingrid Baeck, woordvoerster van Defensie. Vrijdag worden de inschrijvingen voor de eerste lichting van 155 plaatsen afgesloten.

Nadat de inschrijvingen op 23 juli geopend werden, stond de teller maandagavond op 537 kandidaten.'Dat voldoet aan de verwachtingen', zegt Baeck. 'Bij de lancering hadden we gezegd dat we heel tevreden zouden zijn met 400 tot 450 kandidaten.'

Opvallend is dat vooral Franstaligen interesse tonen: 70 procent van de kandidaten is Franstalig.

Iedereen die zich inschrijft, moet medische, fysieke en psychotechnische proeven afleggen. Wie daarvoor slaagt, kan in oktober bij Defensie aan de slag. Voor deze eerste inlijving in oktober zijn 155 plaatsen beschikbaar.

Nog tot en met oktober kunnen kandidaten zich inschrijven voor die eerste inlijving. Wie later inschrijft, komt in aanmerking voor een tweede lichting in januari, wanneer er 220 plaatsen te verdelen zijn.

De vrijwillige legerdienst, officieel Vrijwillige Militaire Inzet (EVMI), is mogelijk voor jongeren tot maximaal 26 jaar. Ze duurt minstens 24 en hoogstens 48 maanden. De eerste zes maanden krijgt de vrijwilliger een soldij van ongeveer 7 euro per dag, daarna wordt dat het normale loon van een militair uit dezelfde personeelscategorie.

Meer informatie op www.mil.be.