Graanprijs bijna verdubbeld door slechte graanoogst
Foto: rr
Door de slechte graanoogst in Rusland en het Zwarte Zeegebied zijn de graanprijzen op korte tijd bijna verdubbeld. Dat zegt François Huyghe, specialist akkerbouw van de Boerenbond.

In februari 2010 kostte een ton graan nog 115 euro, nu loopt die prijs volgens Huyghe tegen de 200 euro. Volgens Huyghe zou dat op termijn ook gevolgen kunnen hebben op prijzen van goederen in België. De stijging kan de prijs van dierenvoeder de hoogte in jagen.

De invloed op de broodprijs zou normaal gezien slechts minimaal mogen zijn, aangezien graan goed is voor maar 5 procent van de kostprijs van een brood, zegt Huyghe. 'Toch leert de praktijk ons dat bij stijgende graanprijzen meestal ook de prijs van het brood de hoogte ingaat.'

Droogte

'De graanoogst in Rusland is catastrofaal en dat veroorzaakt paniek op de markt', zegt Huyghe. Rusland, een van de grootste exporteurs van graan wereldwijd, herzag zijn oogstvooruitzichten drastisch naar beneden door de droogte.

Het land wordt sinds juli geteisterd door hitte, met temperaturen tegen de veertig graden, die in het hele land bosbranden en droogte veroorzaakt. Rusland rekent momenteel op een oogst van 70 à 75 miljoen ton. In 2007 was dat nog 97 miljoen ton en voor dit jaar rekende Rusland op 95 miljoen ton graan.

Volgens Huyghe ligt ook de graanoogst in Europa en Canada lager. China en de VS doen het beter, in België bleef de oogst ongeveer gelijk.