In 15 Vlaamse steden en gemeenten ligt de vruchtbaarheid opvallend hoger dan verwacht kon worden. In 23 gemeenten ligt het vruchtbaarheidspatroon dan weer opvallend lager. Dat staat te lezen in de nieuwsbrief van de Studiedienst van de Vlaamse regering (SVR).

De SVR wil tegen eind 2010 de Vlaamse bevolkingsprojecties actualiseren. Daarbij worden de evoluties rond sterfte, vruchtbaarheid en migratie tegen het licht gehouden. De studie over de vruchtbaarheid is nu rond.

Uit de studie blijkt dat vijftien van de 308 Vlaamse steden en gemeenten voor de periode 2003-2007 een 'significant hogere vruchtbaarheid' laten optekenen dan verwacht kon worden volgens het globale Vlaamse vruchtbaarheidspatroon. Het gaat onder meer om Antwerpen, Mechelen, Sint-Niklaas, Bertem en Herent.

In 23 andere gemeenten is er sprake van een 'significant lagere vruchtbaarheid'. Daarbij zitten opvallend veel Limburgse gemeenten zoals Kortessem, Lanaken, Lommel, Lummen, enz... maar ook steden als Brugge en Leuven.

De lagere vruchtbaarheid in Leuven zou volgens de onderzoekers te maken hebben met het studentenkarakter van de stad.

Uit de cijfers blijkt ook dat niet-Belgen een hoger vruchtbaarheidspatroon hebben dan Belgen. Dat contrast is vooral groot in steden als Mechelen en Antwerpen. Zo ligt de vruchtbaarheid bij niet-Belgen in Mechelen 2,63 maal hoger en in Antwerpen 2,25 maal.

De cijfers voor Mechelen en Antwerpen zouden te maken hebben met de grote groepen Noord-Afrikanen. In andere steden, zoals Gent (met vooral Turken) en Genk (met vooral Italianen), zijn de verschillen bijvoorbeeld veel minder uitgesproken.