Bange vrouwen onderhandelen beter
Foto: Jobat.be
Wist je dat bepaalde gevoelens invloed hebben op je onderhandelingsgedrag? Vrouwen die bang zijn, slepen uiteindelijk een hoger loon uit de wacht. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Washington.

De testpersonen moesten tijdens het onderzoek het woordspelletje Boggle spelen. Afhankelijk van hun prestatie zouden zij tussen de 4 en 12 dollar worden betaald. Dat bedrag was echter nog onderhandelbaar, werd gezegd.

Voor ze betaald werden, kregen de verschillende proefkonijnen nog een filmfragment te zien, om een bepaalde emotie op te roepen: angst enerzijds, boosheid anderzijds. Een derde groep kreeg een neutraal fragment te zien.

Wat bleek?
De vrouwen die het horrorfragment te zien kregen en dus verondersteld werden angstig te zijn, bleken achteraf het onderste uit de kan te halen wat betreft hun uitbetaling. Zij gingen dan ook met de hoogste bedragen naar huis.

Een verklaring is volgens de onderzoekers te vinden in de algemene reactie van vrouwen op angstgevoelens. In zulke situaties gaan vrouwen naar verluidt vooral op zoek naar een bondgenoot, iemand die hen kan helpen. De angstige vrouwen maakten dus aanzienlijk meer contact met de onderzoekers, wat leidde tot een betere onderhandeling over hun loon.

>

>