Het Belgische chemiebedrijf Solvay gaat zijn 50 procent-belang in de joint venture Inergy Automotive Systems verkopen aan zijn partner Plastic Omnium. Daarover bereikten beide partijen een bindende overeenkomst, zo meldt Solvay woensdag.

Solvay ontvangt 270 miljoen euro cash. Het bedrijf had midden juni al aangekondigd dat het zijn aandelen in de joint venture zou verkopen.

Solvay en Plastic Omnium werken via Inergy al sinds 2000 samen voor de ontwikkeling en de verkoop van brandstoftanks uit kunststof. Inergy groeide uit tot het nummer één wereldwijd en zal dit jaar met 4.000 werknemers zo'n 1,1 miljard euro omzet halen.

Solvay ontvangt dan wel 270 miljoen euro cash voor de verkoop, rekening houdend met de overname van schulden en andere passiva, raamt de overeenkomst de waarde van het 50 procent-belang op 330 miljoen euro.
De 270 miljoen euro dikt de bankrekening van het chemiebedrijf verder aan.

Eerder dit jaar ontving Solvay al 4,5 miljard euro voor de verkoop van zijn farmatak. Sindsdien is het wachten op een overname die het bedrijf een nieuw gezicht zal geven.

Solvay zelf ontkende toen al dat de verkoop in het kader van een geheime agenda gebeurde. "Toespitsen op de kernactiviteiten" klonk het toen. Die zienswijze wordt woensdag herhaald. "Deze transactie is een mooi voorbeeld van onze strategie om ons voor ons productaanbod te concentreren op een beperkt aantal selectieve kernactiviteiten", aldus Jacques van Rijckevorsel, Algemeen Directeur van de Sector Kunststoffen van Solvay.

Solvay komt donderdag voorbeurs met resultaten over het eerste halfjaar.