Ruell en Van Malderen niet naar finale 1500 meter
Kim Ruell. Foto: belga
Kim Ruell en Kristof Van Malderen zijn woensdagavond op het EK atletiek in Barcelona uitgeschakeld in de halve finales van de 1500 meter. Ruell werd achtste in de eerste halve finale in 3:42.94, Van Malderen kwam in de andere halve finale als zevende over de meet in 3:42.80. Beide Belgen konden hun persoonlijk record niet benaderen.

Toen de kopgroep na 1000 meter versnelde, moest de 23-jarige Ruell afhaken. Hij kon nog enkele lopers inhalen om uiteindelijk als achtste te finishen in 3:42.94. Daarmee bleef hij meer dan vier seconden boven zijn persoonlijk record van 3:38.85. Zijn halve finale werd gewonnen door de Brit Andy Baddeley in 3:41.46.

Ook Kristof Van Malderen kon zijn persoonlijke besttijd van 3:37.13 niet verbeteren. De 27-jarige Belg werd zevende met een chrono van 3:42.80. De Spanjaard Reyes Estévez was in 3:40.86 de snelste in de tweede halve finale.

De eerste vier van elke reeks en de vier snelste verliezende tijden kwalificeerden zich voor de finale, die vrijdagavond wordt gelopen.

Ruell: 'Trage start en snel einde'


Kim Ruell liep met 3:42.94 meer dan vier seconden trager dan zijn persoonlijk record (3:38.85). 'Dit was de wedstrijd waarvoor ik vreesde: trage start en snel einde. Op 500 meter van het einde zat ik ingesloten, in de laatste rechte lijn heb ik wel nog wat ingehaald, maar het was te weinig.'

Toch is Ruell niet ontevreden. 'Dit was een leuke ervaring naar de toekomst toe, maar nu moet ik dit eens omzetten naar een echt doel. Het was jammer dat de reeksen afgeschaft waren en er direct een halve finale was, anders ging ik hier misschien met een volledig ander gevoel naartoe geleefd hebben. Jammer dat Kristof het ook niet haalt, het ging goed geweest zijn voor de middellange afstand in België.'

Van Malderen: 'Veel duwen'


Kristof Van Malderen werd met 3:42.80 zevende in de tweede halve finale. 'Het was héél veel duwen, zoals verwacht. Ik kon me wel nog rechthouden, maar toen het tempo de hoogte inging moest ik alle zeilen bijzetten. Ik had het plan om veel baan twee te nemen en zo de wedstrijd wat te controleren, maar dat was niet eenvoudig. Telkens ik naar buiten ging kreeg ik de wind pal op mij. Ik had niet de power die ik wilde hebben om die laatsten nog in te halen', reageerde hij.