Broers Borlée naar finale 400 meter
Jonathan Borlée liep een nieuw Belgisch record. Foto: ap
Jonathan en Kevin Borlée hebben zich woensdag geplaatst voor de finale van de 400 meter op het Europees kampioenschap atletiek in Barcelona. Beide broers wonnen hun halve finale, Jonathan liep zelfs een nieuw Belgisch record. Arnaud Destatte is uitgeschakeld.

Jonathan Borlée mocht als eerste van de drie Belgen de piste op. Hij kwam als derde in de laatste rechte lijn, en snelde met een knappe eindsprint de Brit Martyn Rooney en de Fransman Leslie Djhone voorbij om te finishen in 44.71. Djhone werd tweede op zestien honderdste (44.87) en plaatste zich zo ook rechtstreeks voor de finale.

Jonathan Borlée deed met zijn 44.71 zes honderdsten sneller dan de 44.77 die hij op 16 juli tijdens de Diamond League in Parijs liep.

In de tweede reeks mocht Arnaud Destatte aan de bak. De 22-jarige Brusselaar kwam als zevende over de meet in 46.38 en bleef daarmee tien honderdste boven zijn persoonlijke besttijd. Zijn reeks werd gewonnen door de Ier David Gillick in 44.79.

Kevin Borlée liep in de laatste halve finale bijna de hele wedstrijd aan de leiding. Hij had een geruststellende voorsprong na de laatste bocht en kon zijn krachten nog wat sparen in de laatste meters. Met 45.32 bleef hij 44 honderdsten boven zijn persoonlijk record.

De eerste twee van elke halve finale gaan samen met de twee snelste verliezende tijden naar de finale, die vrijdag om 21u25 op het programma staat.

Jonathan Borlée: 'Voor eerst met Kevin in finale groot toernooi'

Jonathan Borlée liep een nieuw Belgisch record (44.71) in zijn halve finale. 'Ik ben tevreden, ook omdat Kevin door is', reageerde hij. 'Ik moest winnen, ik mocht echt niet als derde eindigen, dan had ik een slechte baan in de finale', vervolgde Jonathan, die ook meegaf voor de wedstrijd wat last van de rug te hebben.

'44.60 is mogelijk zonder de wind, ik kan zelfs nog sneller', blikte hij vooruit naar de finale. 'Dat ik en Kevin winnen, betekent dat we de mooiste banen zullen hebben, misschien lopen we zelfs naast elkaar. Het is het eerste grote toernooi waar we in dezelfde finale staan.'

Kevin Borlée won de laatste halve finale in 45.33. 'Ik voelde me niet super, maar ik moest gewoon winnen. Het was niet gemakkelijk om te lopen met die draaiende wind. Vrijdag moet ik gewoon met de sterksten meegaan, dan volgt er wel een betere tijd.'

Destatte: 'Wist dat het moeilijk ging worden'

De derde Belg in de halve finales van de 400 meter, Arnaud Destatte, werd zevende in zijn halve finale (46.38). 'Ik zit niet ver van mijn record (46.28), maar toch ben ik ontgoocheld. Ik dacht het te kunnen verbeteren, maar er was te veel wind. Dit is en blijft wel een mooie ervaring. Als ik de startlijsten zag, wist ik dat het moeilijk ging worden.'