'Brigade BP' buigt zich over oorzaken olielek
Foto: pn
Een team van onderzoekers, 'Brigade BP' gedoopt, is naar New Orleans gestuurd om na te gaan of de relatie tussen BP en een regulator van de oliesector een rol heeft in de oorzaak van het aanslepende olielek in de Golf van Mexico. Dat schrijft Washington Post woensdag.

Onder meer leden van het Amerikaanse milieubeschermingsagentschap EPA en de kustwacht maken volgens de krant Washington Post deel uit van het onderzoeksteam.

Behalve BP worden ook twee andere bedrijven in het vizier genomen: Transocean, eigenaar van het platform dat BP exploiteert, en Halliburton, dat twee dagen voor de ontploffing van het platform met cement aan de slag was aan de bron.

De autoriteiten willen zo te weten komen of leden van het agentschap dat de ontginning van bronnen moet beheren (MMS), welwillender waren voor die bedrijven in ruil voor bijvoorbeeld geld, zegt Washington Post. Dat agentschap ligt namelijk onder vuur omdat het te laks zou geweest zijn op vlak van veiligheidsnormen op de platformen. Bovendien zou het te dicht staan bij de ondernemingen waarop het toezicht moet houden.

Tijdens het onderzoek moet ook uitgemaakt worden of de drie bedrijven valse verklaringen afgelegd hebben, onder meer over de testresultaten van belangrijke veiligheidspunten op het bewuste platform.

Met nog tienduizenden documenten van de drie ondernemingen door te lichten en nog enkele verhoren op stapel, staat het onderzoek nog maar in zijn kinderschoenen.

Vandaag is het honderd dagen geleden dat het boorplatform Deep Water Horizon zonk in de golf van Mexico.

Het nieuwe initiatief sluit aan in het rijtje al bestaande onderzoeken van het Amerikaanse ministerie van Justitie en drie van de vijf getroffen staten.