Volgens een medewerker van het Pentagon is de Amerikaanse soldaat Bradley Manning de hoofdverdachte in de zaak rond de gelekte Afghanistan-documenten. Dat meldt CNN.

De klokkenluiderswebsite Wikileaks heeft maandag ruim negentigduizend geheime dossiers van de Amerikaanse strijdkrachten over de oorlog in Afghanistan online gezet. De documenten gaan over de Amerikaanse militaire inzet in Afghanistan in de periode 2004-2009. 

Julian Assange, de woordvoerder van Wikileaks, zegt niet te weten wie zijn organisatie de geheime Amerikaanse militaire documenten heeft toegestuurd.

Tijdens een bezoek aan Egypte liet de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder woensdag weten dat zijn ministerie en het Pentagon een onderzoek hebben ingesteld om te bepalen of een aanklacht wordt ingediend wegens het lekken van de Afghanistan-documenten. Het onderzoek is erop gericht de identiteit van de bron van het lek te achterhalen.

De Amerikaanse soldaat Bradley Manning wordt volgens CNN als hoofdverdachte beschouwd in het lekken van de documenten. Manning heeft eerder al een video verspreid via WikiLeaks van een Amerikaanse helikopteraanval in Irak waarbij burgers werden gedood.

De 22-jarige soldaat bevindt zich momenteel in een Amerikaanse militaire gevangenis in Koeweit. De man werd begin juli beschuldigd van het verbreken van het militaire reglement.