Belgische luxehotels fors goedkoper
Foto: rr
Wie een kamer in een Belgisch luxehotel wil boeken, komt er momenteel een pak goedkoper van af. De prijzen zakken als gevolg van de lage bezetting, zegt Horeca Vlaanderen.

De eerste helft van dit jaar geraakten de hoteliers van de vier- en vijfsterrenhotels nog niet aan 60 procent van de normale kamerprijs, zegt Luc De Bauw van Horeca Vlaanderen. Dat komt hoofdzakelijk door de terugval van het zakentoerisme.

Zakentoerisme

'Het zakentoerisme is in 2009 en 2010 ingestort waardoor vooral in de zakenhotels de gemiddelde prijs relatief laag is. Als het zakentoerisme ineenstort, volgen de prijzen', zegt De Bauw. Wanneer de economie opnieuw aantrekt, reageren de gemiddelde prijzen 'relatief traag', luidt het.

'We komen voor juli en augustus gemiddeld niet aan 60 procent van de normale verkoopsprijs. Ik durf dit doortrekken naar de eerste helft van 2010', zegt De Bauw.

De topman van Horeca Vlaanderen wijst erop dat dit het geval is voor de luxehotels die van het zakentoerisme leven. De duurdere toeristische hotels, bijvoorbeeld aan de kust, kennen die prijzenterugval niet. Exacte cijfers over de evolutie van de kamerprijzen kan Horeca Vlaanderen niet geven.

Nederland

Een onderzoek van adviesbureau KPMG toont aan dat ook in Nederland de kamers in vier- en vijfsterrenhotels steeds goedkoper worden.

De prijs van een kamer in een vijfsterrenhotel daalde vorig jaar naar 201 euro. In 2008 kostte een dergelijke kamer nog 231 euro. In een viersterrenhotel kostte een kamer vorig jaar 87 euro, tegen 95 euro in 2008.

De Nederlandse hotelbranche zag de gemiddelde bezettingsgraad vorig jaar verder afnemen tot 62,5 procent, een daling van 5 procent ten opzichte van 2008.