Contador verlaat Astana
Foto: *
Alberto Contador verlaat zijn ploeg Astana. De Tourwinnaar vindt het ultimatum van zijn Kazachse ploeg - hij moest deze week bijtekenen - te vroeg. Naar alle waarschijnlijkheid trekt de Spanjaard naar het nieuwe team van de huidige Saxo Bank-manager Bjarne Riis.

Volgens de woordvoerder van Contador lagen de posities van de renner en Astana niet ver uit elkaar. Contador had wel extra tijd gevraagd aan de teamleiding, 'gezien het belang van de beslissing'.

Naar welke ploeg 'El Pistolero' nu gaat, is niet geweten. Tijdens de Ronde van Frankrijk werd hij wel meermaals in verband gebracht met de huidige Saxo Bank-manager Bjarne Riis. Die komt volgend jaar met een nieuwe ploeg, waarvan de naam nog niet bekend is. Contador zelf wil naar verluidt alle aanbiedingen afwegen alvorens een beslissing te nemen.

Contador reed drie jaar voor Astana en won in die periode tweemaal de Tour, de Giro en de Vuelta. De Rus Denis Menchov, derde in de afgelopen Tour, is bij Astana in beeld om de Spanjaard op te volgen.

Astana respecteert keuze Contador


'De oorzaak van zijn vertrek ligt niet bij ons maar bij voorstellen van buitenaf. We respecteren zijn keuze en wensen hem het beste', reageerde de Kazachse wielerploeg.

'Sinds drie jaar heeft de sponsor hem de beste werkomstandigheden aangeboden zodat hij zijn palmares kon uitbreiden', stipte het team aan. In de kleuren van Astana won El Pistolero twee keer de Tour de France (2009 en 2010), de Giro en de Vuelta (beide in 2008).

'Alberto Contador wou zelf voor de start van de Tour zo snel mogelijk een akkoord vinden over een contractverlenging bij Astana. Ons voorstel was beter dan zijn huidige verbintenis, maar moest zo snel mogelijk onderschreven worden opdat het volgende seizoen onder de beste omstandigheden voorbereid kon worden. Alberto Contador had daarop zelf aangedrongen, zodat zijn tussenseizoen rustiger zou zijn', verklaarde de wielerformatie.

'Door een eerste deadline te stellen op 25 juli, de avond van de Touraankomst, en die vervolgens op zijn vraag met 48 uur te verlengen, menen we dat we de wensen van Alberto Contador hebben gerespecteerd. We hebben hem nooit onder druk gezet, en handelden steeds volgens zijn wil', aldus nog Astana.