Slechts helft vrouwen laat zich screenen op borstkanker
Foto: pn
Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen roept met grote nadruk vrouwen op om deel te nemen aan het (gratis) bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Hij vraagt ook dat de centra voor borstkankeropsporing het resultaat van de screenings binnen de drie weken aan de betrokkenen meedelen.

De Vlaamse overheid startte in 2001 met het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Negen jaar later hebben zo’n 600.000 vrouwen tussen 50 en 69 jaar een gratis screeningsmammografie laten uitvoeren.

Dat houdt in dat ongeveer de helft van de vrouwen uit de doelgroep zich laat screenen. Daarmee is de doelstelling van de Vlaamse overheid om tegen 2012 een deelpercentage van 75% te halen, nog niet bereikt.

Het percentage van vrouwen die momenteel een gratis screening laat uitvoeren, bedraagt 42%. In Limburg en West-Vlaanderen ligt het percentage in sommige gemeenten boven de 60%. In een aantal gemeenten rond Brussel en Antwerpen ligt de participatiegraad onder de 40%.

Vandeurzen wil dat deze cijfers drastisch stijgen en wijst dan ook op het belang en de kwaliteit van het bevolkingsonderzoek: borstkanker kan sneller worden opgespoord, waardoor een minder ingrijpende operatie en behandeling nodig zijn.

Voorts wil de minister dat vrouwen die deelnemen aan het onderzoek het resultaat binnen de 21 dagen ontvangen. Voorlopige cijfers voor de periode januari tot en met juni wijzen op een positieve evolutie, 92% van de vrouwen kreeg het resultaat binnen de 3 weken.

Op 23 oktober 2010 vindt in Gent de dag van de borstkankeropsporing plaats. Daar zullen onder meer ook de resultaten van 2009 worden bekendgemaakt.