Het herstel van de luchtvaartsector na de economische crisis zet zich ook in juni door. Op jaarbasis nam wereldwijd de vraag naar passagiersvervoer met 11,9 procent toe. Maar Europa hinkt met +7,8 procent achterop.

Dat meldt de internationale koepel van de luchtvaartmaatschappijen IATA.

'Het herstel in de sector blijft sterker dan verwacht, maar er zijn sterke regionale verschillen. Europa herstelt aan de helft van de snelheid van Azië met 7,8 procent tegenover 15,5 procent groei in Azië-Pacific', zegt IATA-topman Giovanni Bisignani.

Op Europa na is er in alle regio's een groei met dubbele cijfers voor het passagiersvervoer. Afrika presteert het best (+21,3 procent) dankzij de wereldbeker voetbal in Zuid-Afrika, gevolgd door het Midden-Oosten (+18 procent).

Na een dip in april door de IJslandse aswolk, zit het internationale passagiersvervoer voor de tweede maand in stijgende lijn, met volumes 1 tot 2 procent boven de piek genoteerd voor de recessie, in het eerste kwartaal van 2008.

Het vrachtvervoer nam op wereldschaal met 26,5 procent toe in vergelijking met juni 2009. De maand voordien was dat nog +34 procent. Europa noteert een groei van 15,3 procent, of de helft van de toename in de snelst groeiende regio's. IATA wijt dat aan een tragere economische groei.

IATA verwacht de komende maanden een vertraging van de dubbelcijferige groei voor de luchtvaartsector omdat relancemaatregelen aan het uitdoven zijn en omdat de heropbouw van voorraden grotendeels voltooid is.