De Ghanese luchtvaartmaatschappij Meridian Airways is niet langer welkom in het Belgische luchtruim. Dat heeft ontslagnemend staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe beslist, nadat de voorbije maanden een reeks "ernstige technische tekortkomingen" aan het licht kwam bij inspecties op de luchthaven van Oostende. Schouppe gaat de EU ook voorstellen Meridian Airways op de Europese zwarte lijst te plaatsen.

Bij inspecties in januari, april, mei en juni 2010 werden "ernstige technische tekortkomingen" vastgesteld bij zowel de toestellen als de onderhoudsfaciliteiten van Meridian Airways in Oostende, verduidelijkt men op het kabinet Schouppe. Bovendien bleven ook bijkomende vragen om uitleg en correctie zonder adequaat antwoord.

"Sinds begin dit jaar gold dus een verscherpt toezicht op Meridian Airways. Het licht stond op oranje, maar wordt nu op rood gezet", stelt Schouppe. Dat het Verenigd Koninkrijk de Ghanese maatschappij recent een gelijkaardig vliegverbod heeft opgelegd, sterkte hem in de overtuiging om voor ons land hetzelfde te doen.

Het voormalige Air Charter Express heeft momenteel nog vijf vliegtuigen aan de grond staan op de luchthaven van Oostende. Mits de vereiste toestemming kunnen zij nog aanspraak maken op één "outbound ferryvlucht", wat zoveel wil zeggen als inpakken en wegwezen.