Mede-oprichter Aldi gestorven
Foto: wouter van vooren
Theo Albrecht, een van de oprichters van warenhuisketen Aldi, is gestorven. Dat bevestigt de discountketen in een persbericht. Albrecht werd 88.

Albrecht is woensdag in zijn geboortestad Essen begraven. Hij was al lange tijd zwaar ziek.

De broers Albrecht namen in 1946 de ouderlijke kruidenierswinkel over. De eerste Aldimarkt opende in 1961 zijn deuren. Aldi stond voor 'Albrecht-Discount'.

Na een dispuut werd het bedrijf in twee gesplitst tussen de broers. Aldi Nord (Aldi Markt) opereert in het noorden van Duitsland en onder meer in de Benelux, Denemarken, Frankrijk, Spanje en Polen. Aldi Süd, het bedrijf van Karl, is actief in het zuidelijke deel van Duitsland en onder meer in de VS, Oostenrijk en Zwitserland.

Theo Albrecht werd in 1971 ontvoerd. Na 17 dagen kwam hij vrij nadat 7 miljoen Duitse mark betaald werd. De legendarisch zuinige broers kwamen onder meer door dit voorval heel zelden in de media. Zo zijn ook foto's van beiden zeldzaam.

Miljardair Albrecht stond in 2010 op de 31ste plaats van rijkste mensen ter wereld van het magazine Forbes met een fortuin van 16,7 miljard dollar. De 90-jarige Karl presteert beter en staat op plaats 10 met 23,5 miljard dollar. Daarmee is hij de rijkste Duitser.