ArcelorMittal, de grootste staalproducent ter wereld, heeft dankzij een grote vraag beduidend meer winst geboekt in het tweede kwartaal. De nettowinst steeg van 0,68 miljard dollar in het vorige kwartaal naar 1,7 miljard dollar. Dat maakte de onderneming woensdag bekend.

Een jaar geleden moest ArcelorMittal door de economische crisis een verlies van bijna 800 miljoen dollar optekenen. De staalverkoop steeg in vergelijking met vorig jaar van 17 naar 22,8 miljoen ton. De omzet ging omhoog van 15,2 naar 21,7 miljard dollar. Daarnaast nam de bedrijfskastroom (ebitda) 59 procent toe in vergelijking met het eerste kwartaal tot 3,0 miljard dollar.

ArcelorMittal geeft verder aan dat het een afsplitsing onderzoekt van de roestvrij staal-activiteit van de rest van de groep. 'We hebben vertrouwen in de toekomst van de roestvrij staal-activiteit en denken dat de creatie van een afzonderlijke maatschappij een bijkomende toegevoegde waarde zal betekenen voor de aandeelhouders', zegt ceo Lakshmi Mittal.

PSA Peugeot Citroën

De Franse autobouwer PSA Peugeot Citroën heeft opnieuw winst geboekt in het eerste semester. De nettowinst bedroeg 680 miljoen euro, tegenover een verlies van 962 miljoen euro een jaar eerder. Dat maakte de tweede grootste autobouwer van Europa woensdag bekend.

De omzet in het eerste semester steeg 21 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot 28,4 miljard dollar. Ceo Philippe Varin verklaarde de goede halfjaarresultaten met groeiend marktaandeel en het succes van het prestatieplan 2010-2012.

Het bedrijf verwacht een courant bedrijfsresultaat van 1,5 miljard euro voor heel 2010. Het courant bedrijfsresultaat in het eerste semester bedroeg 1,14 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog een bedrijfsverlies van 826 miljoen euro. De automobieldivisie, de kernactiviteit van de autobouwer, boekte een courante bedrijfswinst van 525 miljoen euro.

Easyjet

De Britse lagekostenmaatschappij Easyjet heeft zijn omzet ondanks het vliegverbod door de aswolk uit IJsland in het derde kwartaal zien stijgen. Voor het hele jaar verwacht het management een winst voor aftrek van belasting van 100 tot 150 miljoen Britse pond (119 tot 179 miljoen euro).

Na de vulkaanuitbarsting in IJsland in april lag het vliegverkeer in Europa dagenlang stil. Groot-Brittannië werd bijzonder sterk getroffen. Easyjet becijferde de last daarvan op 65 miljoen pond.

Van april tot juni steeg de omzet van Easyjet met 5,3 procent tot 759 miljoen Britse pond. Daarmee stijgen de inkomsten nog meer dan het aantal passagiers, die met 3,5 procent toenamen tot 12,3 miljoen. Vooral de winst uit de ticketverkoop steeg, en dat met 6,3 procent. Bij de aanvullende diensten, met in het bijzonder de tarieven op opgegeven bagage, was de groei met 1,3 procent duidelijk minder uitgesproken.

Boeing

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft tijdens het tweede kwartaal 21 procent minder winst gemaakt dan een jaar eerder.

De nettowinst in het tweede kwartaal kwam uit op 787 miljoen dollar, of 1,06 dollar per aandeel, wat meer was dan de 1,01 dollar die analisten verwachtten. Een jaar eerder bedroeg de winst wel nog 998 miljoen dollar of 1,41 dollar per aandeel. De omzet daalde 9,2 procent tot 15,6 miljard.

Boeing zag het aantal leveringen van commerciële vliegtuigen teruglopen met 9 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Het wijst daarvoor op vertragingen doordat het defecte zetels geleverd kreeg.

Ook begon het bedrijf de productie van de 777 terug te schroeven, een plan dat vorig jaar in voege trad toen de bestellingen tijdens de recessie terugvielen. De omzet uit commerciële toestellen daalde 16 procent, de winst 12 procent.