Het parket van Turnhout vervolgt de Franse bank Société Générale voor een grootschalige belastingfraude met meer dan twintig bedrijven in heel België. Dat heeft het parket aan De Tijd bevestigd. Het fraudedossier gaat over meer dan 89 miljoen euro.

Zowel Vlaamse, Waalse als Brusselse bedrijven zouden via het Belgische kantoor van Société Générale zijn verkocht aan Zweedse zakenlui die nooit de belastingschulden van de bedrijven hebben betaald.

Volgens het parket heeft Société Générale daarbij gezorgd voor de nodige valse stukken, zwarte cheques, structuren met stromannen en bankrekeningen voor de dubieuze geldstromen.

Het parket van Turnhout vervolgt in de fraudezaak 35 verdachte personen en bedrijven. Behalve de hoofdverdachte Société Générale is ook sprake van de beursgenoteerde vastgoedgroep Atenor Group en haar topman Stéphan Sonneville. Atenor was eigenaar van twee bedrijven waarmee zou zijn gefraudeerd. De andere verdachten zijn minder bekende bedrijfsleiders.

De lijst met betichtingen is lang: valsheid in geschrifte, witwassen, misbruik van vennootschapsgoederen, fiscale fraude, inbreuken op de vennootschapswet en het vormen van een criminele organisatie.

Alle verdachten moeten op 10 september voor de raadkamer van Turnhout verschijnen. De verdachte aandelenverkopen dateren al van de periode 1999 tot 2002. Maar het gebruik van de vervalste belastingaangiftes en andere documenten hebben volgens het parket nog voortgeduurd tot maart dit jaar.

In een schriftelijke reactie laat een woordvoerster van Société Générale weten dat het gaat om "een oudere zaak waarin de bank zelf het slachtoffer is van frauduleuze acties van andere personen".