De duurste huurcontracten voor kantoren werden in de eerste helft van 2010 afgesloten in Leuven. Daarmee heeft de studentenstad Antwerpen ingehaald als duurste kantoormarkt. Dat schrijven De Tijd en De Morgen woensdag.

Het hr-bedrijf Deloitte en het Riziv tellen vlak bij het station 155 euro/m²/jaar neer. Dat is 15 procent boven de hoogste huur die vorig jaar werd betaald in Leuven. Antwerpen blijft de belangrijkste kantoorstad van Vlaanderen, al daalde de huurprijs er van 140 naar 137 euro. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedmakelaar DTZ.

De huurprijzen van kantoren worden vooral bepaald door hun schaarste, hun ligging en de economische conjunctuur. Die drie voorwaarden zijn in Leuven vandaag bijzonder gunstig voor ontwikkelaars.

Het gaat de regio Leuven economisch al enkele jaren voor de wind. Degelijke kantoren zijn er al lang vrij schaars. De leegstand ligt in de buurt van 3 procent. In het kader van de uitbouw van de stationsbuurt komt er onder meer 16.000 vierkante meter kantoorruimte. Die wordt opgeleverd in 2011.

De buurt mikt niet alleen op de omvangrijke groep hooggeschoolden die na hun studies in de universiteitsstad blijft hangen. Het Leuvense station is ook het sterkst uitgebouwde multimodaal verkeersknooppunt in Vlaanderen. Leuven heeft ook als enige stad al een regionaal expresnetwerk met Brussel en een zeer goede verbinding met de luchthaven.

Antwerpen kampt met een leegstand van 11,3 procent, zo’n 240.000 vierkante meter staat er leeg. Verwacht wordt dat die niet zo snel zal verdwijnen.