Griepvaccin ook tegen Mexicaanse griep
Foto: W.Ta
De samenstelling van het vaccin tegen de seizoensgriep is aangepast en zal ook werken tegen de Mexicaanse griep. Dat staat te lezen in Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen.

"Het was de bedoeling dat de proefspersonen hetzelfde herhalingsspuitje tegen Mexicaanse griep zouden krijgen. Maar omdat die griepstam nu al is geëvolueerd tot een veel milder virus is dat plan bijgestuurd.

Proefpersonen worden daarom ingeënt met een nieuw boostervaccin, waarin de Mexicaanse stam (H1N1) is toegevoegd aan het vaccin tegen de klassieke seizoensgriep. Dat is ook de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO)", legt dokter Froukje Kafeja van het Centrum voor Evaluatie van Vaccinaties (UZA) uit.

Een jaar geleden gingen wetenschappers er nog van uit dat de Mexicaanse griep zou uitgroeien tot een gevaarlijke pandemie die niet snel uitgeroeid zou raken. Een pandemie werd het wel degelijk maar met die ravage viel het al bij al nog mee.

Het H1N1-virus volgt nu de levensloop van vorige pandemische virussen.

"Ook de Spaanse en Aziatische griep zijn de jaren nadien omgevormd tot een gewone seizoensgriep. In het zuidelijk halfrond, waar het nu wintert, is Mexicaanse griep nog dominant maar circuleert ze al veel minder dan vorig jaar. Ik verwacht ook bij ons weer een normale griepwinter. Het nieuwe vaccin speelt daarop in. Wie zich in het najaar laat inenten, zal dan beschermd zijn tegen de meest voorkomende griepvirussen", aldus griepcommissaris Marc Van Ranst