Jan De Cock opgewacht door FBI in New York
Foto: belga
De Vlaamse kunstenaar Jan De Cock is maandag opgewacht door FBI en CIA bij zijn aankomst op de luchthaven van New York. Dat bevestigt De Cock dinsdag.

De beeldende kunstenaar was naar New York gereisd voor de opening van zijn nieuwe tentoonstelling in het Museum of Modern Art, dinsdagavond. Bij aankomst werd hij opgewacht door twaalf leden van de CIA, de FBI en de antiterrorisme-eenheid van de luchthaven.

"De aanleiding was een woordenwisseling aan boord van het toestel van Delta Airlines", zegt Jan De Cock dinsdag. "Een overijverige steward heeft mijn woorden verkeerd geïnterpreteerd en meende dat er sprake was van terroristische dreiging."

Volgens de Amerikaanse krant New York Post zou De Cock een wurgbeweging hebben gemaakt met het snoer van zijn hoofdtelefoon en een steward hebben gewaarschuwd dat hij met het tuig de piloot kon ombrengen. Die versie van de feiten klopt echter niet volgens De Cock, die in het belang van het onderzoek geen details wil vrijgeven.

"Ik werd op de luchthaven ondervraagd en dezelfde dag vrijgelaten", stelt de kunstenaar. "Ik hoop dat deze zaak de aandacht niet afleidt van mijn tentoonstelling in het Museum of Modern Art. Het is de tweede keer in twee jaar dat mijn werk er wordt geëxposeerd, een unicum voor een Belg."

Jan De Cock werd bekend met zijn installaties in triplex en andere materialen. Hij combineert onder meer beeldende kunst, fotografie en architectuur.