Tien heerlijke zomercocktails
mojito Foto: Dodi
Niets heerlijker dan een zomerse cocktail om zelfs bij druilerig weer het vakantiegevoel te laten zegevieren. Tien cocktails op een rijtje.

1. MOJITO

Ingrediënten
1 limoen
Witte suiker
10 blaadjes verse munt
IJsschilfers
5 cl Rum
2 cl soda

Bereiding
Snijd de limoen in de lengte overlangs en snijd elke helft in zes blokjes. Doe zes limoenblokjes in een glas en voeg twee theelepels witte suiker toe. Stamp met een vijzel.
Neem tien blaadjes vers geplukte munt in je hand en geef er met je andere hand een klap op. Zo komen de aroma's vrij. Plet of hak de munt niet, anders komen er stukjes munt in het rietje. Doe de muntblaadjes in het glas, vul het voor de helft met ijs en voeg 5 cl rum toe. Roer goed om. Vul het glas volledig op met gecrusht ijs en voeg 2 cl soda toe. Werk af met een blaadje munt en serveer met een rietje.

2. PINA COLADA

De piña colada - Spaans voor 'geperste ananas' - werd uitgevonden in 1922, maar bevatte toen nog geen kokos. In 1954 werd hij geperfectioneerd door Ramon 'Monchito' Marrero, een legendarisch barman in het Caribe Hilton Hotel op Puerto Rico. Hij ging aan de slag met drie lokale ingrediënten: Bacardi, verse ananas en verse kokosnoot. In 1978 doopte de overheid de piña colada tot de nationale drank van Puerto Rico.

Ingrediënten
4 cl ananassap
4 cl kokosroom
5 cl Rum
IJs, gemalen
Schijfje ananas

Bereiding

Giet de rum in een blender. Voeg het ananassap, de kokosroom en het gemalen ijs toe. Meng alle ingrediënten tot een gladde, dikke massa. Schenk in een longdrinkglas en werk af met een schijfje ananas.

3. STRAWBERRY DAIQUIRI

Ingrediënten

3 cl Witte rum
3 cl limoensap
4 aardbeien
1 eetlepel poedersuiker
ijsblokjes

Bereiding

Doe alle ingrediënten in de blender (inclusief enkele ijsblokjes) en blend ze totdat alles fijn is. Schenk de cocktail in een cocktailglas. Garneer bijvoorbeeld met een schijfje limoen op een prikker. Op deze cocktail bestaan veel varianten met ander fruit.

4. COSMOPOLITAN

Er zijn verschillende versies van de Cosmopolitan (het drankje uit Sex And The City). Speel gerust zelf wat met de verhoudingen en maak hem naar je eigen wensen. Vul een cocktailshaker met de vodka, de cointreau, het veenbessensap en een klein beetje limoensap. Voeg wat ijsblokjes toe en shaken maar! Serveer de Cosmopolitan cocktail in een traditioneel cocktailglas.

Ingrediënten
2,5 cl vodka
1,5 cl cointreau
3 cl veenbessensap
0,5 cl limoensap
ijsblokjes

5. SEX ON THE BEACH

Ingrediënten
3cl vodka
3 cl peach tree (perziklikeur)
Sinaasappelsap
Druivensap
Veenbessensap
ijsblokjes

Er zijn talloze varianten van deze cocktail. Pak een groot cocktailglas en vul dat met 2 of 3 ijsblokjes. Schenk hierover de Wodka en de Peach tree. Vul daarna aan met een mengeling van evenveel sinaasappelsap, druivensap en veenbessensap. Garneer met een schijfje citroen en twee rietjes.

6. WHITE RUSSIAN
De White Russian is het favoriete drankje van The Dude uit de film The Big Lebowski.

Ingrediënten
3 cl vodka
3 cl kahlua (koffielikeur)
3 cl slagroom
Ijsblokjes

Bereiding
Vul een whiskeyglas met enkele ijsblokjes. Giet de ingrediënten over het ijs en roer even goed door. Garneer met een stijlvol roerstaafje.

7. NECTAR

Ingrediënten
50 ml vodka Belvedere Orange
15 ml citroensap
10 ml abrikozenlikeur
5 gedroogde abrikozen
een druppel perziklikeur

Bereiding
Vul de shaker met ijsblokjes. Plet de abrikozen en meng ze samen met de overige ingrediënten in de shaker. Kort en krachtig shaken. Filter met een fijn zeefje en schenk in een gekoeld tulpvormig glas. Garneer met een rozenblaadje.

8. PINK COSMO

Ingrediënten
4 cl Martini Rosato
1 cl Cointreau
3 cl veenbessensap
1 cl vers limoensap
ijsblokjes

Bereiding
Vul de shaker met ijsblokjes en voeg alle ingrediënten toe. Kort en krachtig shaken. Schenk in een vooraf gekoeld martiniglas met behulp van een cocktailzeef. Werk af met een limoenpartje.

9. LONDON

Ingrediënten
5 cl Hennessy cognac
1,5 cl vers citroensap
2,5 cl kersenconfituur
2 verse kersen en een gedraaid schijfje citroen als garnituur.

Bereiding
Vul een shaker met ijs en voeg alle ingrediënten toe. Kort en krachtig schudden. Giet de cocktail via een fijn zeefje in een tumblerglas. Garneer met de 2 kersen en het gedraaid schijfje citroen.

10. ZOMERCOCKTAIL MET KIWI, FRAMBOOS en MELOEN

Ingrediënten ½ kiwi
2 schijfjes (water)meloen
½ limoen
2 tl suiker
4 cl rum
2 cl triple-sec
4 frambozen
IJs, gecrusht
Soda

Bereiding Plet de halve kiwi, de schijfjes meloen en de halve limoen samen met de suiker in een shakerglas. Vul de shaker met ijsblokjes en voeg 4 cl Bacardi Superior en 2 cl triple-sec toe. Schud krachtig. Plet de frambozen in een hoog cocktailglas en vul het verder op met gecrusht ijs. Giet de shaker door het zeefje leeg in het glas. Roer alles goed om. Werk af met soda en een schijfje meloen.