Gesprekken met zeven worden voortgezet
Foto: Reuters
Dinsdagmorgen heeft preformateur Elio Di Rupo de gesprekken hervat tussen de zeven partijen die pogen tot een institutioneel raamakkoord te komen. De gesprekken zouden de hele dag duren.

Zondag begonnen aan het eind van de middag gesprekken tussen N-VA, PS, CD&V, sp.a, cdH, Ecolo en Groen!. De delegaties van deze partijen kwamen maandag opnieuw bijeen.

Na de "voltallige bijeenkomst" moesten nog diverse contacten plaatsvinden, aldus de woordvoerder van de preformateur maandagavond. Die contacten waren naar alle waarschijnlijkheid bilaterale contacten tussen Di Rupo en de betrokken partijen.

De gesprekken van vandaag gaan voorlopig nog altijd over het institutionele, zo is vernomen uit goede bron, ook al is de agenda van de preformateur nooit officieel bevestigd.

Voorlopig zijn werkgroepen actief rond de begroting en het sociaal-economische, maar wordt dat niet besproken aan de onderhandelingstafel met de zeven partijen.

"De partijvoorzitters zijn niet alomtegenwoordig", klinkt het in de entourage van de onderhandelaars.
De sfeer aan de onderhandelingstafel zou nog altijd goed zijn, maar sommige bronnen geven aan dat de zaken niet gemakkelijk liggen. BHV is zonder twijfel een heel delicaat onderwerp.

Evenmin is er een officiële bevestiging van de samenstelling van de verschillende partijdelegaties. Zeker is dat Melchior Wathelet cdH-voorzitster Joëlle Milquet bijstaat en dat Vlaams minister-president Kris Peeters de CD&V-interimvoorzitter Wouter Beke versterkt. Tot de CD&V-delegatie behoort ook nog een medewerkster van de minister-president.

 Voor de PS tekent de Waalse minister Jean-Claude Marcourt present. Ook zou Laurette Onkelinx rond de tafel zitten, net als Brussels minister-president Charles Picqué.

Groen!-voorzitter Wouter Van Besien wordt vergezeld van parlementslid Stefaan Van Hecke. Voor Ecolo worden de namen van co-voorzitter Jean-Michel Javaux en Marchel Cheron genoemd.

Sp.a-voorzitster Caroline Gennez laat zich voor het institutionele overleg bijstaan door Frank Vandenbroucke. Als het over de coalitie of de begroting gaat, schuift Johan Vande Lanotte mee aan. Soms zouden ze ook met z’n drieën naar het overleg trekken.