30 euro voor bijwonen zaligverklaring
Foto: ap
Wie de eucharistieviering van 19 september in Birmingham wil bijwonen waarin kardinaal Newman door paus Benedictus XVI zalig zal worden verklaard, moet daarvoor 25 pond (30 euro) betalen. De organisatoren willen zo een deel van de kosten van het bezoek van Benedictus XVI aan het Verenigd Koninkrijk recupereren.

 Het pausbezoek kost 12 tot 14,5 miljoen euro, kosten van de politie en veiligheidsdiensten niet begrepen.

De Britse bisschoppen verwachten dat 70.000 gelovigen de plechtigheid zullen bijwonen. De zaligverklaring van kardinaal John Henry Newman, een protestant die zich bekeerde tot het katholicisme, vindt plaats op de vierde dag van het pausbezoek aan het Verenigd Koninkrijk.

De paus wordt op 16 september door de Britse koningin, leider van de Anglicaanse Kerk, ontvangen in Edinburgh. Hij draagt een mis op in Glasgow. In Londen neemt hij deel aan een oecumenische viering in de abdij van Westminster.

Paus Benedictus XVI is de tweede paus die het Verenigd Koninkrijk bezoekt sinds koning Henry VIII in 1534 brak met Rome. Johannes Paulus II bracht een bezoek aan Engeland in 1982.

Naar aanleiding van het pausbezoek worden er postzegels uitgegeven met de beeltenis van kardinaal Newman en van de paus.