De militaire parade in Brussel is zonder incidenten verlopen. Omwille van nieuwe bedreigingen aan het adres van Koningin Fabiola waren er extra veiligheidsmaatregelen getroffen.

De eerste delegaties arriveerden zoals gepland rond 16.00 uur ter hoogte van het Paleizenplein in Brussel.

Het defilé van dit jaar werd beheerst door twee grote thema's: het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie en de 65ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van België.

Prins Filip, prinses Mathilde, koning Albert II en koningin Paola namen net als koningin Fabiola plaats op de koninklijke tribune om de diverse militaire korpsen en andere delegaties die voorbij marcheerden te bewonderen. Aan hun zijde stonden ook minister van Defensie Pieter De Crem en minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom te kijken.

Prins Laurent en prinses Claire namen samen met prinses Astrid en prins Lorenz en hun zoon Amedeo plaats op een van de eretribunes.

Ook verschillende vertegenwoordigers van de ontslagnemende federale regering waren van de partij, onder hen Yves Leterme, Didier Reynders, Joëlle Milquet, Laurette Onkelinx, Steven Vanackere, Paul Magnette en Charles Michel. De kersverse voorzitters van Kamer en Senaat, respectievelijk André Flahaut en Danny Pieters, tekenden eveneens present.

Te Deum

In de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel werd vanmorgen het Te Deum gezongen in aanwezigheid van koning Albert en koningin Paola. Ook vertegenwoordigers van de Belgische regering waren aanwezig.

De traditionele viering vond plaats ter gelegenheid van de nationale feestdag. Het koningspaar werd vergezeld door koningin Fabiola, prins Filip en prinses Mathilde. Het Te Deum werd voor het eerst gezongen door de nieuwe aartsbisschop mgr. André-Jozef Léonard.

Verstandhouding

Monseigneur Léonard drukte zich zoals gebruikelijk uit in de drie officiële landstalen. De aartsbisschop riep onder andere op tot een goede verstandhouding tussen alle burgers van het land.

Net als elk jaar tekenden ook tal van politieke figuren present. Naast vertegenwoordigers van de ontslagnemende federale regering waren onder andere José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, en Europees president Herman Van Rompuy van de partij aangezien de nationale feestdag dit jaar in het teken staat van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie. Net voor de de Brabançonne klonk zo de Europese hymne.

Parlement


Zo'n 6.300 mensen hebben van de nationale feestdag gebruik gemaakt om een bezoek te brengen aan het federale parlement. Dat blijkt uit een telling van de diensten van het parlement. Het parlement houdt traditioneel zijn opendeurdag op 21 juli.
 

Vuurwerk

Om 23 uur volgt het afsluitende vuurwerk op de Kunstberg. Er zullen vanavond volgens de vuurwerkmakers 15.000 tot 20.000 pijlen de lucht ingaan.

Laurent & Claire

Terwijl de meeste leden van de koninklijke familie in Brussel zaten, waren prins Laurent en prinses Claire woensdag in het kader van de nationale feestdag naar Aarlen afgezakt voor het Te Deum.

Tijdens de plechtigheid nam ook prins Laurent het woord. 'Ik zou graag de macht hebben om geluk te brengen aan iedereen die deze mis vandaag heeft bijgewoond', verklaarde hij.