Meer dan een datapoort
Foto: rr
De Universal Serial Bus, kortweg de USB-poort, heeft het erg makkelijk gemaakt om gegevens uit te wisselen tussen computers. Maar de échte nerd ziet wel meer mogelijkheden voor de techniek.

Het grote voordeel is dat de USB ook kleine elektrische apparaten van stroom kan voorzien. Met dat in het achterhoofd is er de voorbije jaren een hoop nutteloze rommel op de markt gebracht. Zoals daar zijn: de usb-lightsaber, de usb-raketlanceerder, de usb-pantoffels, of de usb-asbak. Grappig, maar wie heeft er wat aan?

Voor de echte nerd zit het plezier van usb-toestellen in het zelf maken van die dingen. Bijkomend voordeel is dat je eindelijk iets kunt aanvangen met de oude computeronderdelen die in huis rondslingeren.

De usb-ventilator

Voor wie weinig ervaring heeft met knutselen met usb-toebehoren, is deze ventitor een goed begin. Je hebt enkel een oude kabel, de ventilator van je vorige computer en een oude kleerhanger nodig. Zo gepiept.

De usb-kookplaat

Waarom een mens zou willen koken aan de computer is niet duidelijk. Maar iemand heeft zijn usb-mokverwarmer zodanig opgevoerd dat er een maaltijd op kan pruttelen. Dat zo'n verwarmingselement maar groot genoeg is voor een portie his niet erg: niemand zal het in zijn hoofd halen bij jou te komen eten.De gsm-lader

De kans dat een collega dit gadget wil lenen, is een stuk groter. De lader van de iPhone of iPad is standaard aan te sluiten op een usb-poort, maar eigenlijk is elke lader om te bouwen, zo blijkt. De oplaadtijd is wel langer, en als je een laptop gebruikt, vreet het natuurlijk ook sterk aan die batterij.