Flahaut morgen voorgesteld als Kamervoorzitter, Danny Pieters Senaatsvoorzitter
Foto: belga
PS en N-VA hebben een akkoord gesloten om dinsdag voormalig minister van Defensie André Flahaut voor te stellen als voorzitter van de Kamer en Danny Pieters als voorzitter van de Senaat. Dat is maandagavond vernomen na afloop van een vergadering van de Kamer- en Senaatsfractie van de PS.

De Franstalige socialist en de N-VA’er zouden buiten de twee fracties over voldoende steun beschikken bij een stemming, werd er verzekerd.

Morgen komen beide assemblees samen om hun respectieve bureaus te installeren. Het gaat om een voorlopige samenstelling die in functie van de onderhandelingen binnen de toekomstige meerderheid nog aangepast kan worden.

PS-voorzitter Elio Di Rupo, die door de koning belast is met een preformatie-opdracht, heeft zijn partijgenoten van Kamer en Senaat kort geïnformeerd over de huidige politieke toestand. Dat bevestigden meerdere parlementsleden. Er is volgens Di Rupo de gedeelde wil om een regering te volgen, maar hij benadrukte dat dit nog niet voor morgen is.

Bij de N-VA kon maandagavond geen bevestiging gekregen worden over het akkoord tussen de twee grote winnaars van de voorbije verkiezingen.