Tien bizarre monumenten
Berwyn Car spindle Foto: rr
De Eiffeltoren, het Vrijheidsbeeld, de toren van Pisa,... Allemaal monumenten die zich om een of andere reden in het collectieve geheugen wisten te branden. Maar er zijn ook minder bekende monumenten die een onvergetelijke indruk nalaten. Om wat voor reden dan ook.

1. Berwyn Car spindle

Veel heb je niet nodig om een impressionant monument te creëren. Een spijker en wat auto's, zoals Dustin Shuler bewees in Berwyn, Illinois.


2. Koningin van de Schelde

De koningin van de Schelde. Het klinkt majestueus. Sierlijk. Eeuwigdurend. Jammer genoeg ziet het beeld met die naam op de N60 in Oudenaarde er meer uit als een smeltende sneeuwman.

3. Bush Shoe monument

Veldslagen, ontdekkingen,... bij grote historische gebeurtenissen horen groten monumenten. Bij minder historische gebeurtenissen horen minder grote monumenten. Zoals de schoen met een plant erin voor een weeshuis in Tirkit. Om te herdenken dat er in Irak ooit iemand een schoen naar de Amerikaanse president Bush gooide.

4. General La Trobe

Een sokkel met daarop een beeld. Zo hoort het. Tenzij je beeldhouwer Charles Robb bent: Robb gooide dat concept ondersteboven voor zijn beeld van generaal La Trobe in Melbourne.

5. La Sagrada Familia

Een buitenbeentje in deze reeks, want u kent de Sagrada Familia in Barcelona waarschijnlijk wel. Maar het zou al te gek zijn Gaudi's meesterwerk niet te vermelden. Of kent u veel kunstwerken met dergelijk reputatie die niet eens afgewerkt zijn?

6. De Haai van Headington

Hoe druk je je onmacht en boosheid en wanhoop uit? Door een haai door je dak te gooien natuurlijk. Met dank aan eigenaar en opdrachtgever Bill Heine, die onder het werk van John Buckley in Headington woont.

7. Sint-Wenceslas op een dood paard

Een heilige op een paard. Daar is niet veel bizars over te melden. Tenzij het het paard dood is en omgekeerd hangt, zoals dat van beeldhouwer David Cerny in het Lucenra Paleis in Praag.

8. Monument voor klysma

"Geïnspireerd door Botticelli." Zoiets klinkt altijd goed als je het over je kunstwerk kunt (laten) zeggen. Een goede poging dus van kunstenares Svetlana Avakova om ietwat te verbloemen dat ze een bronzen klisteerspuit neerpootte voor het Russisch Mashuk Aqua-Therm sanatorium.

9. Kabouter buttplug

Sommige Rotterdammers hadden liever een meer traditionele kerstman gezien dan die van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy. 'Santa Claus' stelt een kerstman met een kerstboom in de hand voor. Jammer genoeg zagen meer mensen er een dildo of buttplug in.

10. Manneken Pis

Om helemaal in de pis- en kaksfeer te blijven, ronden we af met Manneke Pis. Wij Belgen zijn het allemaal gewoon, maar een beeld van een ventje dat staat te pissen? Hoe bedenken ze het?