VS blijft jagen op Roman Polanski
Foto: afp
De Verenigde Staten leggen zich niet neer bij de beslissing van Zwitserland om Roman Polanski vrij te laten. De VS wil nog steeds dat de regisseur wordt berecht. Het internationale arrestatiebevel voor Polanski blijft van kracht.

De Amerikaanse autoriteiten hekelen de beslissing van Zwitserland. De aanklagers in Los Angeles en de federale autoriteiten in Washington noemen de Zwitserse beslissing 'teleurstellend'.

'De Verenigde Staten zijn ervan overtuigd dat het verkrachten van een 13-jarige door een volwassene een misdaad is. We blijven vechten voor gerechtigheid in deze zaak', zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vrijlating

Zwitserland besloot maandag dat Polanski weer mag gaan en staan waar hij wil en dat de filmmaker niet wordt uitgeleverd aan de VS. Het Zwitserse ministerie van Justitie zei onder meer dat het uitleveringsverzoek onduidelijkheden bevatte.

Een paar uur nadat het besluit van het Zwitserse ministerie bekend was gemaakt, verliet Roman Polanski zijn chalet in de Alpen. De 76-jarige regisseur verbleef daar sinds november onder huisarrest, in afwachting van de beslissing over het Amerikaanse verzoek tot uitlevering.

Polanski werd in september op verzoek van de VS gearresteerd in Zürich, in verband met een zedenzaak uit 1977. Toen had Polanski seks met een dertienjarige, wat in de VS geldt als verkrachting.