Het parket van Gent laat maandag een expert uitzoeken op welke manier het dealen van lachgas strafbaar is. Voor het eerst in vijftien jaar is zaterdag een vermoedelijke dealer van lachgas betrapt, zegt het parket.

Op de parking van het festival Rhakti Dei op de site van de Old Zoo in Doornzele werd zaterdag een man betrapt met enkele kleine flesjes op zak.

Het parket vermoedt dat de man die wilde verkopen op het festival.

Het gas kan, net als verschillende andere soorten gas, gebruikt worden om hallucinaties op te wekken na inhalatie. Maar het is niet duidelijk onder welke manier het bezit van dergelijke stoffen strafbaar is.

'Het gas is legaal in de winkel verkrijgbaar', aldus het parket. 'Maar omdat de stof normaal voor paramedische toepassingen gebruikt wordt, zijn een aantal vergunningen nodig, onder meer een vervoersvergunning.'

 Het parket laat maandag door een expert uitzoeken of het bezit van dergelijke stoffen onder inbreuken op de wet op verdovende middelen kan vallen.

Vroeger werd lachgas gebruikt als narcose bij operaties. De stof levert een kortstondige hallucinatie op. Het spul duikt als sinds de jaren 90 op in het nachtleven. Het gebruik ervan is niet zonder gezondheidsrisico’s.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in