Andy Schleck heeft de eerste Alpenetappe op zijn naam geschreven. De Luxemburger versloeg Sanchez in de sprint. Lance Armstrong is de grote verliezer van de dag. De zevenvoudig Tourwinnaar kwam onderweg een aantal keer ten val en verliest meer dan 10 minuten. Evans pakt de gele trui.

Op de Vlaamse feestdag trok Mario Aerts samen met 6 medevluchters vroeg op avontuur. De Belg hield uiteindelijk na een lange vlucht samen met Amaël Moinard en Koos Moerenhout als langste stand tot op de slotklim naar Morzine-Avoriaz,  maar was er aan voor de moeite toen Contador en co het tempo de hoogte in joegen. In de laatste kilometer demarreerde Andy Schleck samen met Samuel Sanchez uit een flink uitgedunde kopgroep. Contador, Evans en de andere overgebleven favorieten hadden geen antwoord in huis op de pittige versnelling. De Luxemburger klopte de op papier snellere Spanjaard Sanchez in een sprint bergop met twee. 

Jurgen Van den Broeck eindigde op een handvol seconden in het groepje der favorieten en komt de top 5 in de stand binnen. De Australische wereldkampioen Cadel Evans (BMC) is de nieuwe drager van de gele trui. Hij lost de Fransman Sylvain Chavanel (Quick.Step) af. De inspanningen van Mario Aerts werden ook beloond: onze landgenoot kreeg de prijs voor de strijdlust. Maandag staat de eerste rustdag in de Tour op het programma. 
 

Uitslag:

1.Andy Schleck in 4u54'11"
2.Samuel Sanchez op 0"
3.Robert Gesink op 10"
4.Roman Kreuziger
5.Alberto Contador
6.Cadel Evans
7.Jurgen Van den Broeck
8.Levi Leipheimer
9.Ivan Basso
10.Denis Menchov

Algemene klassement

1.Cadel Evans in 37u57'09"
2.Andy Schleck op 20"
3.Alberto Contador op 1'01"
4.Jurgen Van den Broeck op 1'03"
5.Denis Menchov op 1'03"


Film van de 8e Touretappe: 

* 186 renners nemen in Station des Rousses de start van de achtste Tourrit naar Morzine/Avoriaz, 189 km.
*Km 6: het peloton wordt opgeschrikt door een valpartij waarbij ondermeer Lance Armstrong, Cadel Evans en Jérôme Pineau betrokken zijn.
*Km 24 Côte de la Petite Joux (4): 1. Taaramae; 2. Frohlinger; 3. Moreau
*Km 27: na pogingen van Vasily Kiryienka eerst en van Rein Taaramae daarna gaan Mario Aerts, Benoit Vaugrenard, Christophe Riblon, Imanol Erviti, Sébastien Minard, Amaël Moinard en Koos Moerenhout aan de haal.
*Km 73 Côte de Grésin (4): 1. Riblon; 2. Moerenhout; 3. Moinard
*Km 84 Sprint Vulbens: 1. Aerts; 2. Riblon; 3. Erviti
*Km 129 Sprint Viuz-en-Sallaz: 1. Moerenhout; 2. Minard; 3. Aerts
*Km 139: Lance Armstrong komt voor de tweede keer ten val. Met vier ploegmaats kan hij net voor de Col de la Ramaz opnieuw aansluiten. De zeven leiders hebben er nog vier minuten voorsprong.
*Km 140: Moerenhout versnelt bij het begin van de klim en Aerts en Moinard sluiten aan. Tijdens de klim lossen ondermeer gele trui Chavanel en Armstrong.
*Km 154,5 Col de la Ramaz (1): 1. Aerts; 2. Moerenhout; 3. Moinard; 4. Valls; 5. Charteau; 6. Riblon; 7. Erviti; 8. O'Grady. Armstrong verliest op de top een minuut op de groep Contador.
*Km 168 Les Gets (3): 1. Aerts; 2. Moerenhout; 3. Moinard; 4. Charteau
*Km 175 Sprint Morzine: 1. Moerenhout; 2. Aerts; 3. Moinard
*Km 180: Aerts versnelt op de slotklim, Moinard gaat mee maar op 5,5 km van de top komen de Tourfavorieten vooraan.
*Km 188: de beslissende demarrage komt van Andy Schleck. Sanchez sluit aan maar kan de Luxemburger niet aan in de spurt. Contador verliest tien seconden en Evans is de nieuwe leider.


 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in