Bank of America boekte voor 10,7 miljard dollar verkeerd
Foto: rtr
Bank of America, de grootste Amerikaanse bank inzake activa, heeft tussen 2007 en 2009 een aantal financiële transacties verkeerdelijk als omzet geboekt, voor een bedrag van 10,7 miljard dollar.

Volgens de bank gaat het om een vergissing te goeder trouw, die bovendien geen zware materiële impact zou hebben, maar daar twijfelen analisten aan.

Het nieuws lekte dit weekend uit, doordat de Wall Street Journal beslag kon leggen op een brief van de bank aan beurswaakhond SEC.

De boekhoudkundige vergissing gebeurde in volle financiële crisis. Positief neveneffect was dat de schuldenpositie van de bank werd opgesmukt.

Een gelijkaardige truc werd ook door de intussen ter ziele gegane investeringsbank Lehman Brothers toegepast. Om dergelijke misbruiken te vermijden, stuurde de SEC maanden geleden al een brief naar een twintigtal grote Amerikaanse financiële instellingen, om hen om verduidelijking te vragen over hun boekhoudkundige praktijken.

Repo's

Blijkbaar moest Bank of America in maart toegeven dat bepaalde repo's als omzet werden geboekt. Een repo is een zogenaamd "repurchase agreement": een financieel instrument om over cash te beschikken. Banken kunnen op korte termijn lenen met hun activa als onderpand, met de belofte die activa snel weer in te kopen. Lehman Brothers boekte die repo's echter als effectieve opbrengsten uit verkoop (van rommelactiva).

Bij de SEC wilde men dit weekend geen commentaar kwijt. Bank of America kreeg eerder voor miljarden staatssteun, maar maakt intussen weer winst.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in