Een tachtigtal leden van Vlaams-nationalistische organisatie Voorpost heeft zondagvoormiddag actie gevoerd tegen de verdere verfransing van de Vlaamse rand.

De actievoerders, getooid met Vlaamse vlaggen, trokken omstreeks 11 uur naar het gemeentehuis van Zaventem, en vervolgens naar de privéwoning van het Vlaamse UF-raadslid Christian Van Eyken, waar ze het lied 'De Blauwvoet' zongen. Ze hielden vervolgens halt bij de Franstalige basisschool in Kraainem en begonnen daarna aan een wandeling in Wezembeek-Oppem.


Met deze actie willen de actievoerders op deze Vlaamse feestdag benadrukken dat Vlaams-Brabant met alle zes de faciliteiten voorgoed tot Vlaanderen behoort en dat de Franstaligen niet moeten dromen van verdere verfransing, corridors of uitbreiding van Brussel.

'We eisen dat de Vlaamse onderhandelaars geen enkele toegeving doen voor een splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde', aldus woordvoerder Luc Vermeulen.

Bij de actie aan de Franstalige basisschool werd ook geëist dat Vlaanderen niet langer betaalt voor dit Franstalig onderwijs en dus voor de verfransing van de Vlaamse rand.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in