Prince speelde geheime aftershow in Brussel
Foto: ap
De zogenoemde ‘after shows’ van Prince zijn nog legendarischer dan zijn reguliere concerten. Na een groot stadionconcert heeft de superster soms zin om in een kleine club te gaan jammen met zijn groep en met muzikale vrienden.

De locatie wordt heel last minute gekozen (soms een paar uur voor de aftershow), het tijdstip hangt af van de grillen van Prince.

U moet zich de hysterie bij de Princefan voorstellen als die hoort dat zijn held straks nog een intieme, geheime show speelt in een club waar artiest en publiek elkaar kunnen aanraken!

In de nacht van zaterdag op zondag ging het gerucht (via sms en Twitter) dat Prince in Viage aan de Brusselse Anspachlaan zou verschijnen.

Rond vier uur ’s nachts kroop de band van Larry Graham er op het podium en verdrongen een vierhonderd genodigden zich. Prince liep er even tussen het publiek (mét bodyguard natuurlijk) en vergezelde de band. Hij deed dat zeer bescheiden: een zonnebril op, een hiphopvestje aan met kapje over het hoofd, in een hoekje van het podium gitaar spelen, even achter de drums kruipen.

Beetje bij beetje schuifelde Prince naar voor tot de man na een half uurtje het heft in handen nam. Voor een dol publiek speelde hij een smerige, slepende versie van ‘Cream’, hij leidde zijn band door een paar klassiekers van Sly Stone, liet zijn gospelzangeressen ‘What have you done for me lately’ zingen (in een pompende seventiesfunkversie) en nam plaats achter de piano voor een jazzy feestversie van ‘All the critics love you in New York’, waarbij de mensen op het podium mochten dansen.

Niet filmen of fotograferen

Foto’s maken of filmen was verboden. Als Prince de filmer niet zelf een reprimande gaf (‘Stop taking pictures! It bores me’) kreeg die wel de security over zich heen. Het zette het mysterie en de exclusiviteit van dit miniconcert (nu ja, anderhalf uur!) alleen maar in de verf.

Na een resem stomende, inktzwarte jams (straffer dan de richtingloze improvisaties in Werchter) sloot Prince breed glimlachend af met een fantastisch gezongen ‘How come you don’t call me anymore’. Grandioos.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in